Zullen we alsjeblieft stoppen met

de term CONSTERNATIEBUREAU?

 

Het consultatiebureau bashen is bon ton. En als je afgaat op de gemiddelde Facebookreacties werkt er een stel klunzen. Van kinderen en hun ontwikkeling weten ze in ieder geval amper wat af. Sommige verontwaardigde ouders noemt het dan ook steevast het consternatiebureau. Want als een kind ook maar iets afwijkt van het gemiddelde schopt het consultatiebureau hevige stennis en roepen ze de ouders als een stelletje overtreders op het matje. Tenminste, als je hen moet geloven.

 

 

Zelf vermoed ik dat die ouders last hebben van lange tenen. Héle lange tenen.

Stel je voor dat ook maar iemand íets negatiefs durft te zeggen over het perfecte kind dat ze hebben gebaard. De zelfbewuste en kritische ouder van nu laat zich niet de les lezen door gediplomeerde artsen en verpleegkundigen die jaarlijks honderden kinderen zien en hun ontwikkeling volgen. Pft, met het ene kind dat zij zelf hebben, hebben ze toch veel meer ervaring? En zij kennen hun eigen kind toch het allerbeste? 

 

 

 

Het laatste is zeker waar.

En er is natuurlijk niks mis mee dat je je kind het leukste, liefste en geweldigste van de wereld vindt. Ouders blij, kind blij. Maar een ander kijkt met een iets objectievere blik naar jouw kroost. Zeker het personeel bij het consultatiebureau. Zij volgen de groei en ontwikkeling van je kind, geven advies en tips, beantwoorden opvoedingsvragen en geven vaccinaties. En als ze iets opvallends of afwijkends tegenkomen, melden ze dat. Dat is meestal niet leuk om te horen. Maar hé, don’t blame the messenger.  

 

Consultatiebureaus bestaan ruim een eeuw.

En in al die jaren zijn de adviezen die ze geven al tig keer gewijzigd. Wel op de buik laten slapen of juist niet. De baby laten huilen of meteen oppakken en troosten? Borstvoeding of flesvoeding? Telkens ontstaan er nieuwe inzichten. Zelfs de groeicurves zijn aan veranderingen onderhevig. Tel daarbij op dat tien ouderparen ook tien verschillende opvoedstijlen hebben en wederzijds onbegrip en irritatie liggen al snel op de loer.

 

 

 

De remedie is simpel.

Neem je gezonde verstand mee en laat je lange tenen thuis. Krijg je onverhoopt tips die je niks vindt? Leg die dan gewoon naast je neer en volg je eigen opvoedstrategie. En constateert iemand dat je kind afwijkt van de groeicurve? Dan is dat niet direct een verwijt, maar gewoon een feit. Een feit dat niet vreemd hoeft te zijn. Als jij en je partner geen reuzen zijn, is het niet gek dat je kind op het onderste lijntje van de groeicurve bungelt. Kijk naar je kind. Dat is het belangrijkste. Zit het lekker in zijn vel en groeit het goed, dan mag je vertrouwen dat de ontwikkeling ook goed gaat.

 

Zelf ging ik altijd met plezier naar het consultatiebureau.

Want waar kun je nou zo ongegeneerd opscheppen over je kind terwijl het publiek ook nog eens aandachtig luistert? Ook vind ik het een mooie medische voorziening die bovendien ook nog eens gratis is. Twijfel of je kind goed groeit? Ga even langs bij het gratis inloopspreekuur. Hoort en ziet mijn kind wel goed? Zij houden het allemaal keurig in de gaten. Kom daar in sommige ontwikkelingslanden maar eens om.

 

Heb ik nooit een vreemde vraag gehad?

Natuurlijk wel. Is dat vreselijk erg? Mijn kinderen hebben er geen permanente schade aan over gehouden 😉 Het grootste nadeel van het consultatiebureau? Dat ze zich nooit aan hun afspraken hielden. Ze waren altijd te laat. Ook als ik de eerste was 😉

 

Laatste tip?

Het is niet verplicht om naar het consultatiebureau te gaan. Dus als je het niks vindt, blijf dan gewoon thuis. Die eventuele vaccinaties kun je ook bij de huisarts halen. Iedereen tevreden.

 

Wat zijn jouw ervaringen met het consultatiebureau? Laat het ons weten op Facebook.

2018-04 Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein. Foto: Pexels.com. 

 

Mid-season Sale BE