Tekst en foto’s: Merel Luth-van der Leij

 

Vandaag schrijft ons teamlid Merel Luth-van der Leij een blog over sensorisch spelen met slagroom. JAMMIE! Dat resulteert in een slagroom kliederklatsbende. En het mooiste van alles. Je kind mag ook nog scheuren. Altijd garant voor een hoop speelplezier.

 

Sensorische kliederklats slagroomsmurrie

 

Soms besloot mijn cliëntje S. ineens om de dingen waar we mee werkten op te eten. Daarom ben ik altijd erg bezig geweest met de ingrediënten van mijn experimenten. Zo speelden we tijdenlang probleemloos samen met scheerschuim. Tot hij van het ene op het andere moment besloot dat dit niet alleen eetbaar, maar ook nog eens erg lekker was. Omdat ik niet wilde dat hij ziek werd, ging ik op zoek naar eetbare sensorische materialen. Zo kwamen we bij slagroom.

 

slagroom02

 

Wat heb je nodig?

* 500 ml ongeklopte slagroom

* een doos goedkope tissues zonder toevoegingen of dun toiletpapier.

 

Wat moet je doen?

Ongeklopte slagroom heeft als leuke bijkomstigheid dat je het samen kunt kloppen. Voila, meteen weer een mooie gelegenheid om samen het spel voor te bereiden.

 

De slagroom gaf een geweldige sensorische ervaring. Het luchtige schuim veranderde in onze handen namelijk razendsnel in andere structuren. Zo kregen we een romige botersubstantie en een op karnemelk lijkend residu. Op zichzelf was dat al erg grappig. Als je de botersubstantie namelijk uitsmeert over een glad oppervlak kun je er samen figuurtjes in tekenen. S. genoot er al van om het constant over de tafel uit te smeren en  met zijn nagels weer bij elkaar te schrapen en er een bal van te maken.

 

Bij het opruimen kwamen we echter per ongeluk weer op een hele andere structuur uit. Ik gebruikte dunne papieren doekjes die meteen het vocht absorbeerden om het bij elkaar te vegen. In combinatie met de vette botersubstantie veranderde het al snel in een heerlijke slijmerige massa. Daar stak S. met veel enthousiasme zijn handen in.

 

slagroom03

Een nieuw spel ontstond: papiertjes verscheuren tot hele kleine reepjes en mengen met de kliederboel.

Al met al was de ervaring een succes, en absoluut voor herhaling vatbaar.

 

slagroom04

Veel plezier!

 

Wie is Merel?

Merel uitsnede 2

Foto: Emiel Romein
Merel is teamlid van MoederBrein. Ze werkt met kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Ze houdt een blog bij op de site sensorisch spel. Ze probeert alle nieuwe vondsten bij haar eigen dochter ‘Wolfje’ uit. Op MoederBrein deelt ze regelmatig haar kennis door een recente blog te delen.
 
Lees meer over Merel in het artikel waarin ze zich voorstelt als teamlid van MoederBrein.