Vandaag een gastblog van Myriam Koning. Zij begeleidt al meer dan zes jaar vrouwen met de hormonale disbalans PCOS, een aandoening die zorgt voor een onregelmatige cyclus de kans op een zwangerschap verkleint.

 

Onregelmatig ongesteld of moeite met zwanger raken?

Misschien heb je last van PCOS!

 

Wel eens van PCOS gehoord? Het is een nog niet zo bekende, maar wel veel voorkomende hormonale disbalans. 

 

Maar liefst één op de tien vrouwen heeft symptomen van het PCO Syndroom. Klachten zoals stemmingswisselingen, snel aankomen, veel moeite hebben met afvallen, acne, haaruitval en dus ook een onregelmatige cyclus en moeite met zwanger raken kunnen eraan gelinkt zijn.  

 

Het zijn allemaal klachten die ook op zichzelf staand voorkomen, maar het kan goed zijn dat de achterliggende oorzaak PCOS is. 

 

Wat is het PCO Syndroom? 

PCO Syndroom, oftewel PCOS, is een afkorting voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Het betekent letterlijk ‘meerdere vochtblaasjes in de eierstokken’. Dit is dan ook één van de symptomen van PCOS. Deze vochtblaasjes (oftewel cyste) zijn alleen via een echo vast te stellen. 

 

Wanneer je één of meerdere van bovengenoemde klachten herkent is het nog niet zeker dat je ook PCOS hebt. De diagnose wordt door een arts gesteld wanneer je minimaal twee van de drie volgende symptomen hebt: 

 

  1. Een menstruatie die uitblijft of onregelmatig is
  2. Klachten zoals acne, haaruitval, overbeharing of overgewicht door een verhoogd testosteron niveau 
  3. Vochtblaasjes in de eierstokken 

 

Het grootste probleem: verminderd vruchtbaar 

De meeste vrouwen komen er pas achter dat ze een hormonale disbalans hebben wanneer ze graag zwanger willen worden. De pil maskeert namelijk veel symptomen. Zo komen ze pas bij een arts terecht wanneer ze stoppen met de anticonceptiepil, omdat ze niet meer ongesteld worden en ook niet zwanger zijn. 

 

Een huisarts verwijst dan vaak door naar de gynaecoloog. Wanneer die de diagnose PCOS stelt, schrijft die in de meeste gevallen het middel Clomifeen (Clomid) voor om een eisprong in gang te zetten. Daarmee vergroot je de kans op een zwangerschap, alleen aan de oorzaak doe je op die manier niets.  

 

Door wél de oorzaak aan te pakken vergroot je de kans op een natuurlijke zwangerschap. En ook wanneer je kiest voor het medische traject, is het nog steeds raadzaam om de oorzaak aan te pakken omdat je op die manier het medische traject positief ondersteunt. Daarnaast verklein je de kans op de langetermijnrisico’s van PCOS, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. 

 

Zélf de oorzaak aanpakken 

Wat ook nog niet zo algemeen bekend is, is dat je er veel zelf aan kunt doen om je hormonen in balans te krijgen. En hierdoor de kans op een (natuurlijk) zwangerschap vergroot en de vervelende klachten aanpakt.

 

Myriam Koning van Healthy Hormones had jarenlang last van de gevolgen van PCOS. Ze was onvruchtbaar omdat ze niet meer ongesteld werd. Daarbij had ze veel stemmingswisselingen en meerdere malen per week last van hoofdpijn. Na veel verschillende onderzoeken kreeg ze uiteindelijk de diagnose PCOS. Het advies? Start weer met de pil en kom terug als je zwanger wilt worden. 

Ze liet het er niet bij zitten en nam het heft in eigen handen. Ze verdiepte zich in het onderwerp om te onderzoeken wat ze zelf kon doen om van haar klachten af te komen. Myriam volgde verschillende opleidingen als Hormoonfactor Trainer, stresscounselor en diverse andere cursussen. Zo verdiepte ze zich in de werking van hormonen en raakte ze bekend met het coachingvak.  Ze gooide haar voeding- en levensstijl om en werd een jaar nadat ze stopte met de pil weer ongesteld. Inmiddels is ze klachtenvrij. ‘Ik heb bijna nooit meer last van hoofdpijn en zit veel beter in mijn vel.  Het is echt een wereld van verschil. Ook ben ik nu een gelukkige mama van twee zonen. ‘Via Healthy Hormones helpt Myriam andere vrouwen om op een natuurlijke manier van hun klachten af te komen. 

 

‘Voeding kan zo ontzettend veel met je doen. Bij de meeste vrouwen is insulineresistentie de achterliggende oorzaak van PCOS. Zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft, dit kan ontzettend veel verschil maken. En onderschat de grote impact van stress op je hormoonbalans niet. Stress door werk en privézaken, maar ook stress door wat je eet. Ook de diagnose PCOS zelf veroorzaakt veel stress bij vrouwen. Ze vragen zich af of ze ooit zwanger zullen worden. Ook maken ze zich zorgen over de klachten die invloed hebben op hun uiterlijk en gemoedstoestand.

 

Tot slot kunnen supplementen een hele mooie aanvulling zijn op gezonde PCOS Proof voeding. Specifieke supplementen zoals D-Chiro-Inositol, Tri Sense en vitamine D3 kunnen het herstel bevorderen.” 

 

Wil je meer weten over wat je zelf aan PCOS kunt doen?

Meer informatie over PCOS en tips hoe je op een natuurlijke manier van je klachten afkomt vind je op HealthyHormones.eu van Myriam Koning.

Tekst: Myriam Koning.  Beeld: rechtenvrij aangeleverd door Myriam Koning

 

Disclaimer: MoederBrein adviseert om altijd eerst contact op te nemen met uw behandelende arts in geval van vragen omtrent PCOS. 

 

 Miljoenen artikelen