SPORTEN ZIT ER VOOR DE MAN EVEN NIET IN!

EN WAAR BLIJVEN ZIJN INSPIRERENDE VOORBEELDEN OP INSTAGRAM?

 

Genoeg is genoeg. Al dat geklets over hoe moeilijk het is voor vrouwen om na de bevalling weer in vorm te komen. Zoals altijd wordt hier weer een belangrijke doelgroep vergeten. De man! Enig idee hoe lastig het is voor een man om na de bevalling die extra kilo’s eraf te trainen? Vast niet. Daarom is het hoog tijd voor een tegenoffensief. Want waar zijn die inspirerende plaatjes op Instagram? Van lotgenoten die hem een hart onder de riem steken? Nergens! Zoals altijd lijdt een echte man in stilte.

 

 

 

Tijdens de zwangerschap dijt de man ook langzaam maar zeker uit.

Dat komt door zijn vrouw. Sporten en overwerken (echte calorieënkillers) zijn even taboe. Zijn plaats is thuis op de bank. Voornaamste taak? Haar hand vasthouden en eindeloos praten over de baby en welke naam ze zullen kiezen. Het liefst met een zak chips erbij. Want dik wordt zij toch al. Gevolg? De kilo’s vliegen er bij hem ook aan 🙁

 

 

 

In theorie zou klussen in de kinderkamer wat respijt kunnen brengen.

Maar dat klusje is toch in een week geklaard? Sterker nog, bij veel mannen schiet het er helemaal bij in. Ze zijn te druk. Met de hand vasthouden van hun vrouw en zo. Terwijl hij manmoedig allerlei zwangerschapshormonale stormen over zich heen laat razen, berekent hij dat hij een zwangerschap een week of veertig duurt. Dan heeft hij nog drie weken tot D-day. Tijd zat zeg maar. En hij pakt nog maar een handvol chips.

 

Dan die bevalling.

Ook zo oneerlijk. Dat is pas afzien. Het lijkt wel het lopen van een dubbele marathon. Als de baby eruit is, is een vrouw meteen kilo’s lichter. Tijdens de weeënstorm mag een man hooguit een washandje op haar voorhoofd leggen en af en toe haar rug masseren. Pfft. Alsof hij daarmee calorieën verbrandt. Bovendien slaat hij tijdens het urenlange wachten van de zenuwen flink aan het snacken. Hups, weer een kilo erbij.

 

 

 

En die babykamer die nog niet af was?

Allang opgelost door twee handige opa’s. Hij heeft het als kersverse vader sowieso te druk met heen en weer rijden naar het ziekenhuis, de baby aangeven, honderd boodschappen doen voor zijn vrouw, gewoon alles waar een vader vlak na de bevalling druk mee is. Voor sporten heeft hij geen tijd. Het is dan ook écht even slikken als een man na de bevalling zijn blubberbuik in de spiegel ‘bewondert’. Komt dat ooit nog goed? Hij durft het aan niemand om zich heen te vragen.

 

De dagen erna maakt een vage vorm van jaloezie zich meester van de man.

Die borstvoeding. Ook zo intens gemeen! Zijn vrouw bunkert zich drie slagen in de rondte en toch valt ze kilo’s af. Er zijn wanhopige mannen geweest die het ook geprobeerd hebben hoor, borstvoeding geven. Zonder succes! Blijft over, een flesje geven. Aantal verbrande calorieën, ongeveer nul.

 

 

 

’s Nachts plugt een man er oordoppen in.

Hé, er moet iemand de kost verdienen toch? Dus goed slapen is cruciaal. Zijn vrouw staat minstens drie keer per nacht op voor voedingen en verschoningen. Dat vreet energie en calorieën. Echt zo oneerlijk. Zij kan ’s ochtends lekker uitslapen en vervolgens wandelt ze kilometers door het bos of de stad. Ja duh. Als hij nou ook drie maanden vrij zou krijgen dan vlogen bij hem de kilo’s er ook zo af.

 

Hij vestigt zijn laatste hoop op de sportschool.

Maar zijn vrouw beweert dat het nu haar beurt is. Gevolg? Hij past op de kleine. Als een geëmancipeerde man schikt hij zich in zijn lot. Terwijl hij met de baby door de kamer heen en weer loopt (toch nog wat verbrande calorieën) scrolt hij op zijn telefoon. Overal ziet hij plaatjes van sportieve en afgetrainde mannenlijven. Poe, alsof je er als vader vlak na een bevalling zo strak uit kunt zien. Hij mist inspirerende plaatjes op internet van mannen die hetzelfde meemaken als hij. Vaders die plaatjes posten met een blubberbuik en zeggen dat het normaal is. Dat het allemaal wel goed komt. Ooit, als de kinderen achttien zijn. Tot die tijd lijdt hij als een echte man in stilte.

 

2018-10 Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein. Foto: Pexels.com.  

Borstkolven