Illustratie: Illustrator en kunstenares Heidi Urban-Pasterkamp van Viltzijdig

 

20 vooroordelen getackeld

Waarom doen we moeilijk over borstvoeding?

Het is GRATIS! Ben je Nederlander of niet?

 

Vroeger was het leven simpel. Je kreeg een baby en legde die aan de borst. Punt! Flesvoeding bestond nog niet. Het scheelde in ieder geval een hoop verhitte discussies. En euro’s voor blikken melkpoeder. Plus geld om wetenschappelijk aan te tonen dat moedermelk toch gezonder is. Zo gold in de jaren vijftig moedermelk nog als armeluisvoeding. Rijkere kinderen kregen de fles. Nu is het andersom. Hoogopgeleide vrouwen voeden meestal zelf en moeders met minder geld geven vaker de fles. Vreemd! Want borstvoeding is beter en bovendien gratis! Ben je Nederlander of niet?

 

http://

 

Waarom bestormen we wél de winkels bij een kortingsactie maar kost het voorlichters moeite ons te overtuigen onze kinderen gratis te voeden? Nog steeds begint sowieso één op de vijf moeders er simpelweg niet aan. Waarom eigenlijk niet? Is het onwetendheid, onzekerheid of angst? Wie afgaat op de gemiddelde internetblog slaat de schrik inderdaad om het hart. Het zijn vaak moeizame verhalen met angstaanjagende termen als tepelkloven, borstontstekingen, hulpeloosheid, te weinig melk en pijn. De kans op ellende lijkt groot. Maar alles staat of valt met goede voorlichting.

Hoog tijd voor een tegenoffensief: 20 vooroordelen getackeld!

 

 

1. Mijn partner vindt het niets dat ik zelf voed

Fantastisch zo’n betrokken partner die (een deel van) de nachtvoedingen op zich wil nemen. Dat kan nog steeds als hij flesjes afgekolfde melk geeft. Reken ook meteen voor hem uit hoeveel je door de borstvoeding bespaart. Wie weet helpt dat.

 

2. Je mag geen alcohol meer drinken!

Bekijk de zaak even nuchter (altijd handig als je net een baby hebt). Het scheelt je een hoop calorieën. Bovendien verkeer je sowieso al in een permanente staat van dronkenschap. Je bent namelijk slaapdronken of dronken van liefde. Allebei kan natuurlijk ook. 

 

3. (Drugs) roken is taboe!

Juist ja. En wat was nou precies het probleem? 

 

4. Medicatie is lastig

Soms is er meer mogelijk dan je denkt. Overleg altijd met je (behandelende) (huis)arts.

 

5. Je weet niet hoeveel je kind binnenkrijgt!

Er hangt inderdaad geen maatflesje aan je borst waaraan je kunt aflezen hoeveel jouw baby heeft gedronken. Totaal overbodig want hij drinkt gewoon tot hij genoeg heeft. Autonomie ten top. Maakt dat jou zenuwachtig? Kijk goed naar je kind (altijd een geliefde bezigheid voor kersverse moeders 😉 Heeft hij genoeg natte luiers en zit hij lekker in zijn vel? Dan komt er genoeg binnen. Twijfel je? Laat dan je kind wegen bij het inloopspreekuur op het consultatiebureau. Dol op grafiekjes? Huur of leen een weegschaal, weeg je kind elke dag en teken een prachtige groeilijn.

 

6. Je mag zelf niet meer alles eten!

Pas hier de techniek van het omdenken toe. Een baby dwingt jou om gezond te eten. Goed voor jou en je kind. Duidelijk geval van een win-win situatie. En terwijl je lekker en veel gezond eten naar binnen werkt, val je nog af ook.  

 

7. Je bent net een koe. Echt iets voor geitenwollensokkenfiguren.

Mijn (lang)voedende vriendinnen en kennissen hebben allemaal sokken van katoen. Eentje draagt wel wollen sokken, maar die zijn van schapenwol, dus dat telt niet. Overigens is nog nooit één van hen spontaan gaan loeien.

 

8. Wat als het voeden pijn doet?

Pijn betekent altijd foute boel! Blijf niet aanmodderen! Schakel meteen deskundige hulp in van een kraamverzorgster, verloskundige of lactatiekundige. Leer de juiste aanlegmethode en krijg andere tips om de borstvoeding probleemloos te laten verlopen.

 

9. En zo’n borstontsteking dan? Alleen al de gedachte eraan!

Een borstontsteking is inderdaad geen pretje. Voorkom zo’n pijnlijke ontsteking door je goed voor te laten lichten. Volg tijdens je zwangerschap al een cursus over borstvoeding. Dan herken je de signalen en weet je meteen wat je te doen staat en hoe je een borstontsteking voorkomt.

 

10. Voeden in gezelschap? Mij niet gezien!

Ook het bezoek zelf zit daar lang niet altijd op te wachten 🙂 Gebruik een discrete borstvoedingsdoek of trek je even terug op je slaapkamer. Vooral in het begin hebben jij en je baby rust nodig om aan elkaar te wennen. Bang dat het bezoek zich verveelt terwijl jij zit te voeden? Laat je partner ze entertainen. Is die aan het werk? Wijs het bezoek dan subtiel op de enorme wasberg, de vieze vloer of dat losse plankje in de babykamer dat nog aan de muur moet. Dat mag als je kraamvrouw bent! Nog handiger is om in het begin het bezoek zo veel mogelijk te reduceren en na een maand of zo een kraamfeest te geven.

 

11. Van voeden krijg je toch lelijke borsten?

Fabel. Het borstspierweefsel verandert al tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonen. Vaak worden de borsten groter. Hoe jouw borsten er na afloop uitzien, blijft afwachten. Bij de één zijn ze wat slapper en bij andere geluksvogels zijn ze nog steeds stevig en opeens één of twee cupmaten groter. En dat zonder snijwerk en enge operaties.     

 

12. Met vlakke of ingetrokken tepels lukt borstvoeding niet!

Fabel. De melkproductie hangt gelukkig niet aan de vorm van je tepels af.

 

13. Borstvoeding kost veel tijd!

Check! Waarom denk je dat je na de bevalling drie maanden betaald verlof krijgt? Om zelf te herstellen en je kind te verzorgen. Met dat laatste ben je al snel zo’n acht uur per dag bezig, acht voedingen van een uur. Het goede nieuws? Na de eerste maanden gaat het voeden stukken sneller en zijn de tussenpozen langer. Geef je er gewoon aan over. Je kind is nu even het enige dat telt. Tot je na een paar maanden weer voorzichtig opduikt uit jouw babybubbel.

 

14. Als je borstvoeding geeft, moet je er altijd zijn!

Direct na de bevalling is niet het ultieme moment om alleen drie maanden door de jungle te trekken of te gaan diepzeeduiken. Richt je even volledig op de grote ontdekkingsreis die jij net bent aangegaan met je kind. En dankzij de kolf kun je echt wel een dagje weg, of een weekendje. Of nog langer als je dat wilt. Als de kolf maar meegaat in de koffer. Je kunt natuurlijk ook gewoon je kind meenemen 🙂

 

15. Kinderen die borstvoeding krijgen, slapen toch later door?

Er zijn inderdaad signalen dat kinderen die flesvoeding krijgen gemiddeld sneller doorslapen omdat flesvoeding moeilijker verteerbaar is. Maar pin je daar niet op vast. Of een kind wel of niet snel doorslaapt, is vaak een kwestie van geluk. Sommige baby’s die borstvoeding krijgen, slapen al snel door en andere niet. Hetzelfde geldt voor baby’s die flesvoeding krijgen.

 

16. Met borstvoeding ben je als vrouw ’s nachts altijd de pineut!

Weer dringend toe aan een nachtje doorslapen? Lang leve de kolf. Zorg voor een voorraadje in de vriezer en spreek af dat je partner de laatste avond- of de eerste nachtvoeding geeft. Slaap lekker. 

 

17. Wat nou gratis? Die borstvoedingsbh’s kosten veel geld!

Of je nu gewone bh’s koopt of een speciale borstvoedingsbh’s, je hebt ze sowieso nodig. De kwaliteitseisen en het budget bepaal jij zelf.

 

18. En zo’n kolf dan? Dat loopt ook aardig in de papieren!

Een kolf gebruik je vaak voor meerdere kinderen, dat drukt de prijs aanzienlijk. Ook is het mogelijk om een kolf te lenen, te huren of over te nemen voor een zacht prijsje.  

 

19. Kolven op het werk? Een hoop gedoe en het kost veel tijd!

Er zijn allerlei wettelijke regelingen die kolven op het werk mogelijk maken. Je mag er tot een kwart van je werktijd aan besteden. Tijdens het kolven lees je een rapport of eet je een bammetje. Kom je er echt niet uit met je baas? Bied dan aan om tijdens de pauzes te kolven. Kan niemand op tegen zijn. Je mist hooguit wat kantoorroddels. En zo lang duurt die hele kolfperiode nou ook weer niet. Wat is nou een half jaar op een heel mensenleven? 

 

20. Borstvoeding levert veel stress op. Slecht voor de baby!

Integendeel. Door bepaalde hormonen geraak je juist in een soort slaperige toestand. Hierdoor neem je de rust om je kind te voeden. Gedwongen gas terug nemen om je te volledig te richten op je kind. En af en toe doe je zelfs even een hazenslaapje. En dat verschillende keren per dag. Eigenlijk mooi geregeld door de natuur. De moeite van het proberen waard. Succes!

 

Tip: Ga van het geld dat je bespaart op vakantie.

Dat hebben jullie wel verdiend!

 

P.s. 1 Deze column is licht satirisch, graag met een korreltje zout lezen.

P.s. 2 Deze column is niet bedoeld voor vrouwen die graag zelf willen voeden maar bij wie het niet lukt.

 

Kopie 2016-07 Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein.

http://

 

http://

 

http://