Illustratie: Illustratrice en kunstenares Heidi Urban-Pasterkamp van atelier Viltzijdig.

 

Wat nou ‘Voeden kan hier’?

Alsof borstvoeding een slechte gewoonte als roken betreft

 

Als het om borstvoeding gaat, slaat in Nederland plotseling het preutsheidvirus om zich heen. Opeens lijken mensen moeite te hebben met vrouwelijk bloot. Natuurlijk niet als er dames topless op het strand liggen. Of wanneer modellen schaars gekleed op enorme reclamezuilen staan afgebeeld. Met kinderen is het overigens altijd zaak die strategisch te ontwijken. Tenzij je graag uit wilt leggen waarom die mama’s op de foto geen onderbroeken aan hebben.     

 

Nee, neem dan borstvoeding. De gedachte dat een vrouw haar borst ontbloot om haar kind eten te geven, schijnt aanstootgevend te zijn. Zelfs het Voedingscentrum ‘voedt’ indirect deze gedachtegang. Ze hebben een speciale sticker gemaakt met daarop de tekst ‘Voeden kan hier’. Alsof het een afkeuringwaardige verslaving als roken betreft. En dat je voedende moeders zoveel mogelijk uit het openbare leven moet verbannen. Zodat er net als de rookzuilen op het station er nog een paar eenzame plekken overblijven waar het wél mag. Een vrouw die haar borsten niet als lustobject gebruikt, is gewaarschuwd. Iets in die trant.

 

‘Dat je voedende moeders zoveel mogelijk

uit het openbare leven moet verbannen.’

 

Voor mij is mijn eigen kind voeden heel normaal en dat gebeurt gewoon overal. Daarvoor heb ik geen bemoedigende sticker van het Voedingscentrum nodig. Tenzij je vrouwen na de bevalling voor lange tijd in hun huis op wilt sluiten. Ik heb mijn kinderen ook jarenlang op allerlei plaatsen gevoed. Uiteraard hield ik altijd rekening met de omgeving. Ik trok me even terug in een andere kamer of bijvoorbeeld in een rustig hoekje van de trein. En ik gooide er altijd een doek, een sjaal of een jas overheen.

 

Meestal hadden mensen het niet eens door dat er een kleine baby innig tevreden lag te eten. Toch zijn er nog steeds restaurants waar uitdrukkelijk borstvoeding verboden is. Je mag uiteraard wél genieten van het diepe decolleté van de achtergrondzangeres. Dat trekt vast meer klanten. En zo’n zangeres met een droge keel nuttigt dure drankjes. Aan baby’s verdien je nu eenmaal niets.         

 

‘Je mag uiteraard wél genieten van het

diepe decolleté van de achtergrondzangeres.’

 

Iemand gaf ooit een tip om de voeding tot de thuiskomst uit te stellen. Overbodig om te zeggen dat diegene zelf geen kinderen heeft. En geen benul heeft van het oorverdovende gekrijs dat een hongerige baby produceert. Als ze dat eenmaal horen, smeken ze meteen of je het kind tot bedaren wilt brengen. Tja, dat lukt slechts op één manier. Misschien moeten we er toch maar een alternatieve sticker tegenaan gooien. ‘Om geluidsoverlast tegen te gaan, raden wij u dringend aan direct uw kind te voeden.’ Dat brengt de dialoog zeker weten op gang.    

 

2016-01 Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein.nl