Deel 3: Jolanda en Klaas adopteerden drie Colombiaanse kinderen

Lees hier deel 1 en deel 2. Foto: Juan, aangeleverd door Jolanda.

‘Als je wordt gebeld, zit het

kind meteen al in je hart’

 

‘Als je wordt gebeld, zit het kind meteen al in je hart’, vertelt Jolanda. Samen met Klaas adopteert ze drie kinderen uit Colombia. Het voortraject kost heel veel geduld, eindeloos veel papieren invullen, cursussen volgen en toetsen doorstaan. Als dat eenmaal achter de rug is, begint het lange, lange wachten. Tot op 31 oktober 2002 Klaas eindelijk het langverwachte telefoontje krijgt. ‘Bel ik gelegen?’, vraagt de medewerker van Wereldkinderen aan de andere kant van de lijn.

 

‘Zolang je nog bezig bent met al het papierwerk, heb je in ieder geval nog steeds wat te doen’, vertelt Jolanda.

‘Een Verklaring Omtrent Gedrag opvragen, onze huwelijksakte laten vertalen en zelfs een bezoek brengen aan de psycholoog. Daar moesten we onder andere kleuren in de goede volgorde leggen.’ Ze neemt het niet al te serieus tot ze het eindrapport leest. ‘Het liet wel zien wat voor type mens ik ben en hoe ik in het leven sta. Heel bijzonder.’

 

‘Maar als het papierwerk voorbij is, begint het wachten.

En dan is echt elke dag er eentje teveel’, spreekt Jolanda uit ervaring. De onzekerheid knaagt aan ze. Maar opeens volgen de zaken zich snel op. In februari 2002 ontvangen Jolanda en Klaas de beginseltoestemming. En op 31 oktober heeft Klaas een medewerker van Wereldkinderen aan de lijn. En natuurlijk belt die gelegen! Al zou het midden in de nacht zijn.

 

 

‘Ik kom net bij een klant vandaan en ik zit nu in de auto’, zegt Klaas.

‘Sta je stil?’, wil ze toch nog even weten. ‘Ja’, verzekert Klaas haar. ‘We hebben goed nieuws voor jullie’, vervolgt de medewerker van Wereldkinderen. ‘Jullie hebben een zoon. Hij heet Juan Sebastian en hij is acht weken oud. En volgende week mogen jullie al naar Colombia toe om hem op te halen.’ Klaas is dolblij met deze geweldige boodschap en wil dit natuurlijk direct aan Jolanda vertellen.

 

Het loopt op dat moment tegen vieren en Klaas rijdt meteen door naar het werk van Jolanda.

Die is net klaar en staat  haar viszeil schoon te spuiten als Klaas binnenkomt. ‘We hebben een jongetje’, vertelt hij haar het fantastische nieuws. Intens gelukkig vliegt Jolanda hem om de hals. Al haar collega’s staan er in een kring omheen te juichen en te klappen. Jolanda geeft haar viszeil aan één van haar collega’s. ‘Hier is mijn zeil’, zegt ze. ‘Ik kap ermee.’ Het is meteen haar laatste werkdag in de visverwerkingsindustrie.

 

 

 

 

Even later krijgt Klaas opnieuw een telefoontje van Wereldkinderen.

‘Had ik al gezegd dat het een gezond kindje is?’, is de vraag. ‘Nee’, antwoordt Klaas. ‘Maar dat maakt toch niet uit? Het is al ons kind.’ ‘Zo voelt dat echt’, beaamt Jolanda. ‘Als je wordt gebeld, zit het kind meteen al in je hart.’ De volgende dag brengen Jolanda en Klaas een bezoek aan Wereldkinderen in Den Haag. Ze zitten vol spanning te wachten. Tot de medewerker aan de andere kant van de tafel een omgekeerde foto naar ze toeschuift.

 

Het is de eerste foto van Juan Sebastian die ze te zien zullen krijgen.

Hun eigen zoon. Jolanda en Klaas draaien de foto om en zien een schattige Colombiaanse baby. ‘Ik weet niet hoe ik het zeggen moet’, roept Jolanda uit tegen Klaas. ‘Maar hij lijkt ook nog echt op jou.’ Ze kunnen hun geluk niet op. En dan gaan ze snel naar huis. Allerhande zaken regelen. Want ruim een week later zitten ze al in het vliegtuig op weg naar Colombia. En kijken ze reikhalzend uit naar de overdracht die een paar dagen later plaats zal vinden.

 

Maar daarover lees je meer in deel 4. 

 

Meer weten over adoptie? Enkele leestips:

‘Mama jullie hebben mij gekocht hè?’

Wat zeg je als je adoptiekind zo’n vraag stelt? In het boek Wereldkind vind je talloze tips over praten met je adoptiekind. Zeer zeker een aanrader. Met Renée Wolfs complete en praktische boek leer je hoe je met je kind open communiceert over adoptie. Lees hier de recensie van MoederBrein.

 

wereldkind

Boeiend! Lees in De adoptiemonologen van Marina van Dongen over hoe geadopteerde volwassenen zelf terugkijken op hun jeugd als adoptiekind. Meer info? Lees hier de recensie van MoederBrein.

 

adoptiemonologen

 

In het boek ‘Waarom China mij twee dochters schonk gaat Martijn Roessingh in op het Chinese bevolkings- en adoptiebeleid. Lees hier de recensie die MoederBrein over het boek schreef. 

 

1001004006855771

 

Huggies luiers 45%