Help! Waar is de sokken-Bermudadriehoek in dit huis?

Waarom moet bij kleuters altijd die ene sok uit?

 

Normaal gesproken gooien mensen ’s avonds twee sokken in de mand en die hangen later keurig op het wasrek naast elkaar te drogen. Kleuters houden er andere gewoontes op na. Jongste trekt steevast één sok uit. Ik vind dat een intrigerend verschijnsel. Als hij er nou twee uit zou trekken, zou ik dat snappen. Dan heeft hij wellicht last van kriebelende draadjes of zitten de sokken te strak. (MoederBrein schreef daar al eerder over in het artikel ‘Waarom sommige kinderen labeltjes haten en graag in hun blootje spelen‘). Maar daarvan is bij Jongste geen sprake. Want dan zou hij logischerwijze allebei zijn sokken uittrekken.

 

Ik heb het vaak gevraagd waarom hij er altijd maar eentje uitdoet. Hij haalt dan zijn schouders op en zegt: ‘Gewoon.’ Waar de andere sok gebleven is, weet hij meestal ook niet. Te druk met spelen om zich te herinneren wanneer en waar (heel belangrijk!) hij die nou uit heeft gedaan. Die andere sok vind ik meestal op de gekste plaatsen terug. Tussen de kussens van de bank, onder zijn bed, in de speelgoedbak, onder de trampoline, achter de container, tussen de wanten (midden in de zomer!) of achter de verwarming. Hij heeft echt geen idee hoe dat kan. Of kijkt heel verheugd en plaatst een opmerking als: ‘Oh ja, toen ik riddertje ging spelen en achter de verwarming naar mijn zwaard zocht.’

 

Ik mag van geluk spreken als ik de tweede helft van het paar vind. Dikwijls is er eentje zoek en die komt nooit meer boven water. Het is en blijft een groot raadsel waar al die sokken blijven. Ik bedoel maar, er is hier geen sokkenmonstertje dat ze eet. Het speciale bakje voor eenzame sokken raakt steeds voller. En ik begin steeds sterker het vermoeden te krijgen dat er hier in dit huis zich een heuse sokken-Bermudadriehoek bevindt. Het is me alleen nog een groot raadsel waar die is. Gelukkig biedt de jaarlijkse grote schoonmaak soms soelaas. Dan komen uit de gekste hoeken en gaten sokken tevoorschijn. Dan is het paar weer compleet, maar zijn ze alweer te klein. En is het weer tijd om een flink stel nieuwe sokken te kopen. 

2018 Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein. Foto: Bertrik Hakvoort van Fotografie Hakvoort.

 Baby & kinderkleding algemeen