Hoe is het nou om op te groeien als een geadopteerd kind in een Nederlands gezin? De Griekse Marina van Dongen schrijft over haar eigen ervaringen als adoptiekind in het boek De adoptiemonologen. En als freelance journalist gaat Marina op pad met een lijst vragen voor bekende en minder bekende Nederlanders. Het enige wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze als kind zijn geadopteerd. En dat levert een boeiende reeks van verhalen op.  

 

Het valt Marina op dat tijdens allerlei onderzoeken naar adoptie de geadopteerden zelf nauwelijks aan het woord komen. ‘En als ze al iets mogen zeggen, dan is dat meestal als onderdeel van een onderzoek, om een of andere theorie te onderstrepen.’ Het heeft Marina altijd gestoord dat anderen zo met haar levensgeschiedenis aan de haal gingen. Hoog tijd dus voor een boek waarin geadopteerden zelf over hun eigen ervaringen vertellen. 

 

Want hoe ga je om met het gegeven dat je zowel afgestaan als uitgekozen bent? Speelt adoptie een rol bij het aangaan van relaties? Hoe is het als je zelf kinderen krijgt? Ben je op zoek gegaan naar je biologische ouders? En wat leverde dat op? Allemaal confronterende vragen waarmee adoptiekinderen ooit mee te maken krijgen. In het boek geven ze openhartig antwoord. Dertig geïnterviewden afkomstig van over de hele wereld, man en vrouw, jong en oud, bekend en onbekend vertellen over hun persoonlijke belevenissen. 

 

Elk verhaal is uniek en elk kind gaat op een andere wijze om met de eigen achtergrond. Heel boeiend om te lezen voor iedereen die persoonlijk of professioneel te maken heeft met adoptie.  Af en toe moet je het even aan de kant leggen om tot je door te laten dringen wat deze manier van opgroeien voor deze volwassenen heeft betekend. Bijzonder is dat de ervaringen variëren van slecht tot heel goed. Het viel me op dat adopties beter leken te slagen als de families open waren over de afkomst van het kind. Echt een aanrader om te lezen. 

 

Nieuwsgierig? Bestel dan ook het boek De adoptiemonologen‘.

 

2016-10 Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein.