Het klinkt als een sprookje, je kind met anderhalf al uit de luiers. Maar volgens psychologe Debby Mendelsohn is dat eigenlijk heel gewoon. Van haar buurvrouw hoorde ze dat Nederlandse kinderen vroeger rond de leeftijd van een jaar al zindelijk waren. En ook in andere niet-westerse culturen is dat nog steeds de norm. Dus waarom lopen hier driejarigen nog steeds met een luier om? Dat is niet alleen veel werk qua verschonen, maar ook nog eens slecht voor het milieu. Debby ging op onderzoek uit en probeerde het gewoon. En voilà, al haar zes kinderen waren vroeg zindelijk. Ze schreef in een schrift alle stappen die ze zette tijdens het hele proces. En dat resulteerde uiteindelijk in het boek Zindelijk maken is kinderspel – Met anderhalf jaar uit de luiers.

 

Veel mensen verwijzen de gedachte aan vroege zindelijkheid naar het rijk der fabelen.

‘Maar wat vroeger kon moest nu toch ook nog mogelijk zijn?’, vond Debby. Ze deed navraag bij deze en gene en begon een paar weken voor de geboorte van haar tweede kind met de zindelijkheidstraining van haar oudste. Binnen twee weken was haar dochter overdag zindelijk en twee maanden later ook ’s nachts. Een bijkomend voordeel: ‘Mijn dochter bleek veel plezier te hebben in de dagelijkse potjessessies. Het zindelijk maken was geen vervelende opgave, maar een leuke bezigheid in de dagelijkse routine.’ Wij zijn nieuwsgierig. Hoe kreeg ze dat voor elkaar? Je leest het allemaal in het vijfstappenplan in Debby’s boek.

 

Voordat je enthousiast naar de winkel rent voor een potje dient je kind wel aan een paar randvoorwaarden te voldoen.

Hij kan zitten en lopen, dan valt hij namelijk niet van het potje. Ook begrijpt hij eenvoudige en veelgebruikte woorden. Dat is nodig om de associatie te leggen dat het potje iets is om op te zitten om er vervolgens iets in te doen. Verder speelt hij met voorwerpen of luistert hij naar verhaaltjes terwijl hij op het potje zit. Want zeker in het begin kan het wel even duren voordat er een prachtig resultaat in het potje belandt. Handig als jullie tijdens het wachten samen spelen of een boekje lezen.

 

Beat the terrible twos!

Ik ben twee en ik zeg nee! Iedere ouder van een peuter herkent die fase. Wees die gewoon voor door al maanden eerder met de zindelijkheidstraining te beginnen 😉  Een kind zegt dan nog niet zo vaak nee en accepteert het potje vaak moeiteloos als één van de vele nieuwe speeltjes die hij dagelijks ontdekt. Tegen de tijd dat het kind twee is, is het allang zindelijk en levert dat in ieder geval geen strijd meer op.

 

Goed, je kind kan zitten en spelen en er staat een potje klaar. Wat nu?

Debby schetst vijf stappen. De eerste is om het kind te laten wennen aan het potje of eventueel een wc-brilverkleiner. Dat doe je door het moment dat het kind op het potje zit speciaal te maken. Hoe? Door samen te spelen, een boekje te lezen of liedjes te zingen. Het kind krijgt exclusieve aandacht, altijd feest. Tip: maak het voor jezelf óók leuk door relaxed een kopje koffie of thee te drinken 😉 Kies vaste momenten op de dag. Bij voorkeur direct na het slapen of na een eet- of drinkmoment. De reden? Dan volgt meestal snel een plas, weer een succeservaring. Dus niet eerst de ontbijttafel afruimen want dan ben je vaak al te laat.

 

De volgende stap is je reactie op het eerste succes.

Niet juichen en dansen. Een al te enthousiaste reactie kan je kind laten schrikken. Je speelt gewoon verder en laat weinig merken. Je moedigt het kindje hooguit aan: ‘Er valt iets in het potje hè? Dat hoort zo. Heel knap.’ En vervolgens lees of speel je verder. Stap drie is dat het potje dagelijkse routine wordt en de luier afgaat. Het kindje gaat het steeds beter aanvoelen wanneer het moet gaan en geeft vervolgens zelf aan dat hij op het potje wil. Weer een mijlpaal bereikt. Het einddoel is uiteraard dat het kind dag en nacht zindelijk is.

 

Alles helder, maar toch nog enkele prangende vragen?

Debby gaat er wat dieper op in. Want hoe ga je om met ongelukjes of een terugval? Hoeveel tijd kost dit zindelijk maken nou precies? En hoe combineer je het met een baan buitenshuis? Welke afspraken maak je met de oppas of het kinderdagverblijf? Wat moet je doen als het kind echt niet op het potje wil of alleen maar als jij er bent? En kun je beter wachten als je gaat verhuizen of op vakantie gaat? Lees het allemaal in het boek.

 

Nieuwsgierig? Bestel dan hier het boekje van Debby.

Voor de prijs van een pak luiers gaat je kind straks zonder luiers door het leven.

 

Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein.

Tot die tijd toch nog even wat overbrugging nodig? Bestel dan luiers bij bol.com.

 Baby algemeen