Leuk! Kinderen geven ons een moederbrein

En dat moederbrein stimuleert ons probleemoplossend vermogen!

 

Van kinderen ontvangen we een prachtig cadeau. Hun komst beïnvloedt de werking van onze hersenstructuur. En zo krijgen wij een echt moederbrein. Erg? Helemaal niet! Het maakt ons slimmer. Want moeders scoren beter op de gebieden van zorg, leiderschap, betrouwbaarheid en het onder druk coördineren van verschillende taken. Dat is altijd mooi meegenomen. Zowel thuis als op de werkvloer. Slaag jij er aan tafel in je ruziemakende kinderen vrede te laten sluiten? Dan pluk je daar op kantoor de vruchten van.   

 

Maar wacht eens even. Moederschap was toch juist funest voor je intelligentie? Er bestaat toch zoiets als zwangerschapsdementie en ook moederschapsdementie? Als je zelfvervullende vooroordelen wilt geloven wel. Gedegen wetenschappelijk onderzoek laat namelijk iets heel anders zien. Dat kinderen krijgen juist een verrijkende ervaring is voor het vrouwelijke brein. Dat was de opmerkelijke conclusie van de Amerikaanse journalist Katherine Ellison. Zij deed er uitgebreid onderzoek naar en schreef er een boek over.

 

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen krijgen

juist een verrijkende ervaring is voor het vrouwelijke brein.

 

Katherine was een carrièrevrouw pur sang die vreesde haar intelligentie te verliezen op het moment dat ze moeder zou worden. Daarom stelde ze dat jarenlang uit. Eenmaal moeder bemerkte ze dat ze nieuwe vaardigheden had verworven. Het lukte haar meerdere dingen tegelijk te doen, goed te focussen en hoofd- van bijzaken te onderscheiden. Een moeder ziet zich voortdurend voor nieuwe uitdagingen gesteld omdat haar kind continu groeit en ontwikkelt. Dat stimuleert haar probleemoplossende vermogen enorm.

 

Waar komt dat vooroordeel over moederschapdementie dan vandaan? Vrouwen die sleutels in de koelkast leggen of vergeten waar de auto staat? Katherine noemt verschillende redenen. Iedereen begaat weleens een stommiteit. Normaal haal je daar je schouders over op, maar als je (net) moeder bent, geef je dat de schuld. Slaapgebrek is ook een grote boosdoener. Als de baby eenmaal doorslaapt, pluk je al snel de vruchten van je beter werkende brein.

 

Einstein, ook niet bepaald de domste, was berucht

om het rond laten slingeren van zijn kleding of koffers.

 

Verder focussen moeders zich vlak na de bevalling extreem op de kennismaking met en de verzorging van de pasgeboren baby. Heel logisch dat je dan soms iets triviaals als een sleutelbos vergeet. Een persoon als Einstein, ook niet bepaald de domste, was berucht om het rond laten slingeren van zijn kleding of koffers. Hij was druk bezig met belangrijker zaken, het ontwikkelen van de relativiteitstheorie bijvoorbeeld. Zo druk dat hij zelfs vergat om zijn haren te kammen.

 

Om een beter werkend brein te verwerven, hoef je geen kind te baren. Bij pleeg- en adoptiemoeders treedt hetzelfde effect op. En ook vaders die intensief zorgen, profiteren van deze voordelen. Meer info? 

Lees dan het boek ‘Moederbrein – hoe moederschap je slimmer maakt’. 

Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein.nl

 Back to study