Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Bekende Vlaamse zangeres Lindsay schrijft

‘Mama worden, de weg naar geluk via ivf’

 

‘Mama worden, de weg naar geluk via ivf’ is een aanrader om te lezen voor iedereen die kampt met vruchtbaarheidsproblemen. De bekende Vlaamse zangeres Lindsay vertelt openhartig via dagboekfragmenten over de lange en moeilijke weg die ze ging voordat ze uiteindelijk haar dochter Lisa-Marie in de armen kon sluiten.

 

Dat zwanger worden niet altijd vanzelf gaat daar kan Lindsay over meepraten. Ze deed verschillende ivf-pogingen, raakte meerdere keren zwanger en kreeg twee miskramen voor het lange wachten werd beloond. In de vorm van een dagboek verhaalt Lindsay over al haar angsten, verdriet en tegenslagen. Het begint met haar kinderwens en de eerste resultaten dat de onvruchtbaarheid onverklaarbaar is. Als inseminaties niet helpen, moet ze uiteindelijk wel beginnen aan ivf wil ze ooit haar eigen kind in haar armen houden.

 

Het boek is prachtig vormgegeven en heel prettig leesbaar. De dagboeknotities van Lindsay worden afgewisseld door columns van dokter Michel De Vos van het UZ Brussel. Hij legt op heldere wijze uit hoe ivf in zijn werk gaat, hoe het momenteel met de vruchtbaarheid van Westerse vrouwen en mannen is gesteld, dat vervuiling daar een negatieve invloed op heeft en uiteraard geeft Michel ook tips om de kansen op een zwangerschap te vergroten: afvallen, gezond eten, sporten en uiteraard stoppen met roken en alcohol. 

 

Het is Lindsay opgevallen dat er nog een groot taboe heerst met betrekking tot ivf. Zelf hield ze het aanvankelijk ook stil voor de buitenwereld. Het ivf-traject betekent een enerverende periode. Hormonenspuiten zetten op een vast tijdstip is lastig als je een reizend artiestenbestaan hebt. Dat betekent soms onderweg de auto aan de kant zetten om de naald in je buik te prikken. Gelukkig reist haar vriend Kris als haar manager en begeleider mee en gaandeweg ontpopt hij zich tot haar persoonlijke verpleegkundige.

 

Ivf is een traject met hoogtepunten en diepe dalen. Van de euforie van een zwangerschap tot het vreselijke nieuws dat het hartje van de baby niet meer klopt. Hoe treed je dan vervolgens ‘vrolijk’ op voor een enthousiast publiek terwijl je dat net die ochtend hebt gehoord? Lindsay maakt het allemaal mee. Gelukkig steunt Kris haar tijdens al die moeilijke momenten.

 

Op een gegeven moment is Lindsay open naar haar publiek toe en ze ontvangt van alle kanten steunbetuigingen en lieve cadeautjes. Al met al is Mama worden, de weg naar geluk via ivf een heel prettig leesbaar boek met kleurige foto’s uit het privéleven van Lindsay. Een boek voor elke vrouw met een kinderwens. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar Vriend voor het leven, voor het UZ Brussel.

Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein.

 

Benieuwd naar jouw vruchtbare dagen?

Maak dan gebruik van Clearblue Digitale Ovulatietest.

 

Zomerlezen juni 2019