Berthold Gunster kennen we allang van zijn vele boeken over het fenomeen omdenken. Wat dat is? Een manier van denken waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt. En nu is er ook het kaartspel Wie is de beste omdenker? Officieel voor kinderen, maar bij ons speelt het hele gezin gewoon mee. En dat betekent samen onbedaarlijk lachen. Want de vragen die ze stellen en de antwoorden die ze geven zijn vaak hilarisch. En samen lachen is alleen maar gezond 😉

 

Omdenken is het tegenovergestelde van vastdenken.

Stel dat je met je auto in de modder zit en toch hard gas geeft. Je zakt alleen maar dieper weg en zit nog vaster. Een échte omdenker analyseert het probleem in vier stappen. Wat is het probleem? Is het een erg probleem? Ben ik zelf het probleem? En is het probleem misschien de bedoeling? En voordat je het weet kom je tot een briljant inzicht.  

 

Met dit kaartspel leren kinderen spelenderwijs omdenken.

De honderd vragenkaartjes gaan over school, thuis, vriendschap, verliefdheid, ruzie, pesten, teleurstellingen, echtscheiding enz. Allemaal herkenbare thema’s voor kinderen.

 

 

 

Twee voorbeelden:

De buurman heeft je bal lek gestoken omdat je al een paar keer plantjes van hem hebt vernield.

 • Als het zo gaat, dan kun je maar beter een andere plek zoeken om te gaan voetballen.
 • Ga klagen bij je ouders. Zij zullen het wel met de buurman oplossen.
 • Koop van je zakgeld nieuwe plantjes, bel aan en bied je excuses aan.
 • Bel 112. Dit is een misdaad!

 

Je krijgt voor je verjaardag een cadeau van je beste vriend. Hij vindt het een supercadeau en zou het zelf heel graag willen hebben. Maar jij vindt het stom.

 • Beloof hem dat hij het cadeau van je mag lenen als jij ermee uitgespeeld bent. Daarna vraag je het niet meer terug.
 • Geef hem op zijn verjaardag ook iets stoms. Dan zal hij de volgende keer beter nadenken over wat jij leuk vindt.
 • Vraag hem of hij het bonnetje nog heeft, zodat je het cadeau kunt ruilen.
 • Nou en? Hij is er én heeft zijn best gedaan. Dat is al fijn genoeg.

 

De vragen en antwoorden leveren veel stof tot discussie op.

Maar eerst moet je snel denken. Welk antwoord kies jij? En waarom? Hoeveel punten is jouw antwoord waard? Leg snel de kaart met jouw kleur neer en kijk wie het beste heeft omgedacht. Verrassing, soms zijn er twee omdenkantwoorden en soms juist geen een. Dat houdt het spannend.

 

Wie het eerste dertig punten heeft, die wint.

Het spel leverde bij ons een echte omdenkactie op. Mijn zoontje wilde ’s ochtends vroeg het spel weer spelen. Ik wilde rustig ontbijten. Maar opeens zag ik dit probleem als een mogelijkheid om hem meer met lezen te laten oefenen. ‘Prima, ik ga meteen meedoen. Maar omdat ik zit te eten, kan ik niet voorlezen. Dan moet jij de eerste kaarten helemaal voorlezen.’ Hij blij, ik blij.

 

Pluspunten van dit spel:

 • Geschikt voor jong en oud, voor tweetallen of iets grotere groepjes.
 • De hilarische vragen en antwoorden zorgen voor een hoop plezier en geven stof tot nadenken en discussie.
 • De kaarten zijn mooi en duidelijk vorm gegeven.
 • Het spel zit in een praktisch doosje en bevat een goede en duidelijke handleiding.
 • Het is goed in te zetten in klassenverband of bij de individuele begeleiding van een kind met leer- en/of ontwikkelingsproblemen.

 

Minpunt:

Omdat er honderd kaarten zijn, bestaat de kans dat sommigen al snel de antwoorden kennen. Maar in de handleiding staan tips om het spel dan op een andere manier te spelen. Je kunt afspreken dat je alleen antwoorden geeft die je écht zou doen (niet sociaal wenselijk) of juist voor de meest ongunstige optie gaan.

 

Eindoordeel: Het spel Wie is de beste omdenker? komt met vlag en wimpel door de test.

Alle kinderen vonden het leuk en als volwassene geniet je er ook van. Opeens heb je soms zomaar een ernstig gesprek over pesten, vasthouden aan je eigen kledingkeuze en of het O.K. is dat iemand je dwingt om bijvoorbeeld je oma te zoenen. Na een geweldige eerste keer spelen, is mijn jongste bijna in tranen omdat hij ‘verloren’ heeft. Ik zie het toch anders. ‘Je hebt net ontzettend gelachen en een leuke tijd gehad, dus dat is alleen maar winst’, doceer ik hem het omdenken pur sang.

 

Waar te koop? Klik hier voor een directe link naar bol.com.

Prijs? 19,99 euro. Leeftijd: 9+ (iets jonger kan ook)

 

Leest jouw kind liever een boek? Koop dan Omdenken doe je zo! De meester stinkt uit zijn mond! Wat nu? Van Berthold Gunster.

Meer informatie? Lees hier de recensie van MoederBrein. 

 

2017-12 Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein

Sale