In ‘De Goudvisjongen’ vertoeft Matthew het liefst de hele dag op zijn eigen kamer die hij brandschoon houdt. Daar is hij veilig omdat de ziektekiemen geen kans krijgen. Naar school gaat hij niet meer en hij durft zelfs niet naar beneden om samen met zijn ouders te eten. Als hij niet zijn kamer aan het poetsen is kijkt hij uit het raam. Hij noteert nauwgezet wat de buren doen. Op een dag komen er twee kleinkinderen bij buurman Charles logeren. Kort daarna verdwijnt het jongetje en Matthew is de laatste die hem heeft gezien. Het enige spoor dat peuter Teddy achterlaat is zijn blauwe dekentje met bloed erop. Kan Matthew het mysterie ontrafelen door zijn aantekeningen te raadplegen? Na een poosje begint de tijd te dringen. Vooral als een politieman zich afvraagt waarom Matthew latex handschoenen draagt. Heeft hij soms iets te verbergen?

 

‘Mijn slaapkamer was het beste deel van het huis.

Het was er veilig. Het was er vrij van ziektekiemen. Daarbuiten was het gevaarlijk. Wat mensen niet schenen te begrijpen was dat viezigheid tot ziektekiemen leidde, dat ziektekiemen tot ziekte leidden en dat ziekte tot de dood leidde.’ Matthew leidt aan een dwangneurose, oftewel een obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Eén en ander hangt samen met een vreselijke gebeurtenis die een paar jaar eerder in hun gezin plaatsvond.

 

De problemen van Matthew drijven een wig tussen zijn ouders.

Zijn moeder toont begrip voor zijn neuroses en koopt stiekem latex handschoenen voor hem. Zijn vader denkt dat toegeven averechts werkt. De start met therapie én de verdwijning van Teddy betekenen een keerpunt. Want Matthew wil dolgraag het raadsel oplossen. Er zijn veel potentiële verdachten. Waarom is opeens het licht bij oude Nina uit en wat doet die gezondheidsfreak van een buurman stiekem buiten midden in de nacht? Hoe zit het met buurjongen Jake die altijd op narigheid uit is? En wat heeft buurmeisje Melody zo vaak op het kerkhof te zoeken?

 

 

Dit is een verhaal dat je meteen in zijn greep krijgt.

Het vervlecht veel problematiek zonder dat het ongeloofwaardig wordt. Zo wordt buurjongen Jake ontzettend gepest, leidt oude Nina een teruggetrokken bestaan en ontdek je stukje bij beetje waarom Melody steeds het huis ontvlucht. De zoektocht naar Teddy zorgt ervoor dat Matthew noodgedwongen zijn comfortzone moet verlaten en er gaandeweg zelfs in slaagt om vrienden te maken.

 

Het is razend knap hoe de schrijfster Lisa Thompson de lezer een kijkje in het hoofd weet te geven van een persoon met dwangneurose.

Ondanks de vele details en notities van Matthew zit er voortdurend veel vaart in het verhaal. Stukje bij beetje ontdekt Matthew wat er met Teddy is gebeurd. Dit was hem nooit gelukt zonder de hulp van zijn nieuwe vrienden.

Echt een aanrader! Uitstekend geschikt als cadeau! Prijs: 17,50 euro. Bestel het boek hier.

2018 Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein

 Kerstwinkel 2017