MoederBreinteamlid life coach Tacha Burke is Surinaams. Ze geniet ervan heerlijke gerechten klaar te maken. Speciaal voor ons deelt ze haar recept van de Surinaamse Pom.  

 

Pom – een Surinaamse ovenschotel

 

Wat heb je nodig voor vier personen?

  • 1 zak Pom Tayer (verkrijgbaar bij Surinaamse toko)
  • 6 kipstukjes met bot (of 1 pond kip zonder bot)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 tot 10 verse tomaten
  • 1 blikje Chinese vruchten zonder de gember
  • een paar takjes selderij
  • tomatenpuree
  • zout
  • zwarte peper
  • ketjap manis
  • 4 eetlepels piccalilly
  • olie om in te bakken

 

 

 

Wat moet je doen?

  • Laat eerst de Pom Tayer in de zak ontdooien
  • Marineer de kipstukjes met het zout, de peper en de ketjap
  • Bak de gemarineerde kipstukjes lichtjes in de olie en haal ze uit de pan
  • Snij de ui en knoflook en bak die in wat olie
  • Voeg de kleingesneden tomaten erbij
  • Smoor het geheel met een deksel op de pan
  • Voeg de kleingesneden selderij en 1 eetlepel tomatenpuree toe
  • Laat het geheel sudderen
  • Doe het vlees erbij en laat het even doorsudderen
  • Meng in een ruime schaal de picalilly en de Chinese vruchten met de Pom Tayer goed door elkaar
  • Haal het vlees uit de pan en proef de jus
  • Doe er eventueel wat zout bij als dat nodig is
  • Meng de jus door het Pommengsel
  • Beboter een vuurvaste schaal en leg een laag van het Pommengsel erin
  • Druk de kipstukjes in het mengsel en bedek het met het restant van het mengsel
  • Let op: Het vlees moet helemaal bedekt zijn
  • Leg verdeeld een paar kleine klontjes boter op het mengsel
  • Bak de Pom in het midden van de oven in ongeveer anderhalf tot twee uur gaar
  • De Pom moet pruttelen en is gaar wanneer de bovenste laag donkeroranje of lichtbruin van kleur is.

 

 

 

Veel succes en eet smakelijk!

 

 

tache

Tacha Burke.

 koken & tafelen algemeen