Foto: rechtenvrije foto van Baby Sensory Engeland

MoederBrein kijkt mee bij Baby Sensoryles

Natalie van Baby Sensory: ‘Simpele

dingen leveren een geweldig effect op’

 

Gefascineerde babygezichtjes tijdens de les van Baby Sensory. Ze kijken naar een groot stuk plastic met zilverkleurige slierten eraan. Een paar moeders houden het vast en bewegen het lachend boven hun hoofdjes op en neer en heen en weer. Het veroorzaakt een geluid dat op een heuse regenbui lijkt. De slierten glinsteren en verschillende kleine mollige babyhandjes reiken omhoog. Ze willen voelen, de regenbui aanraken en die zelf ervaren. Uit de radio klinkt bijpassende muziek waardoor je de regen bijna op je huid voelt. Groepsleider Leonie blaast ondertussen bellen om de betovering te vergroten.

 

Natalie van Gelder van Baby Sensory Nederland kijkt genietend toe.

‘Je ziet het, het is geen rocket sience, maar simpele dingen leveren wel een geweldig effect op. Ik heb uren slierten op dat plastic zitten plakken.’ Zelf doet ze met haar acht maanden oude zoontje mee aan deze les. ‘Hij moet heel veel gedwongen spelen’, grapt ze. ‘Ik neem hem vaak mee als ik nieuwe franchisenemers inwerk of gewoon tijdens mijn eigen wekelijkse uurtje met hem. Sinds hij kruipt, doe ik soms voor spek en bonen mee omdat hij er vandoor gaat’, lacht ze.

 

BS_Facebook_Cover_Photo_1_851x315_pixels

Bellen blazen om de betovering te vergroten. Foto: Rechtenvrije foto van Baby Sensory Engeland. 

 

Maar bij Baby Sensory is dat helemaal geen punt.

Tijdens de les valt het op dat iedereen rust uitstraalt. ‘Het is hier een stressvrije zone’, benadrukt Natalie. ‘We laten de baby’s hun eigen gang gaan.’ Het grootste deel zitten ze in de kring en doen ze mee, maar soms kruipt er eentje de kring uit richting de ballenbak of ander begeerlijk speelgoed. De grond is heel zacht door de schuimrubber matten. Voor het raam hangen vrolijk gekleurde linten. Een baby kan hier ongestoord zijn gang gaan.

 

De les begint altijd met het liedje ‘Say hello to the sun’.

Leonie zit aan het hoofd van de kring met een babypop in haar armen. Voor haar staan geplastificeerde platen van onder andere de zon, maan, sterren en bloemen. De baby’s leren meteen gebarentaal voor deze woorden. Eén baby vindt de plaatjes zo prachtig dat hij ernaar toe kruipt en ze weg haalt. Iedereen moet erom lachen. Een andere deelnemer hobbelt tijdens het zingen naar een baby voor een knuffel. Ach, dit is zo schattig.

 


 

Na elke activiteit volgt een applaus.

‘Zo voelen de baby’s zich op hun gemak en het is goed voor hun zelfvertrouwen’, legt Leonie uit. ‘Vandaag gaat het thema over het weer.’ Terwijl ze linten uitdeelt, vullen klassieke klanken de ruimte. De baby’s kijken verbaasd en grijpen enthousiast naar de bewegende linten. Zodra de muziek aanzwelt, zwaaien ze harder met de linten. Alle weersomstandigheden komen voorbij.

 

Daarna houdt iedereen een groot roze lint vast.

Door middel van een liedje oefenen de baby’s de begrippen op en neer, voor en achter en heen en weer. ‘Goed gedaan’, prijst Leonie de baby’s enthousiast. ‘Wow, dat was geweldig.’ Het is tijd voor het vrije kwartiertje spelen. De baby’s zwermen uit door de ruimte en de moeders raken aan de praat. Sommigen verschonen of voeden hun kind. ‘Door de ingelaste pauze leren we ouders dat je je kind niet de hele dag hoeft te entertainen’, licht Natalie toe. ‘Juist de afwisseling van gestructureerd en vrij spel is belangrijk.

 

feest Marion 1

Natalie met haar jongste zoon. Foto: privébezit.

 

‘In Amsterdam hebben we speciaal voor de vele expats lessen in het Engels’, vertelt Natalie.

‘Bij de andere groepen spreken we Nederlands. Het programma van Baby Sensory komt oorspronkelijk uit Engeland en dus is de bijbehorende muziek ook Engels. Veel van deze liedjes hebben wij vertaald naar het Nederlands. Een deel ervan is ingezongen door Mandy Huyds.  Per Baby Sensorygroep zijn er maximaal vijftien inschrijvingen. ‘Meestal komen er wat minder ouders. Soms is een kindje of de ouder zelf ziek of zijn ze op vakantie.’

 

De kring gaat weer beginnen.

Er gaat een koker rond. Als het draadje dat eraan zit ronddraait, weerklinkt er een eng geluid. ‘Ik hoor de donder’, zegt Leonie met een lage stem. Met grote ogen kijken de baby’s toe. Even later krijgt iedereen een teiltje en beginnen ze enthousiast te trommelen. Vervolgens verschijnt er een mooie gekleurde sjaal die de regenboog moet voorstellen. Er liggen een paar felgekleurde ballen in en Leonie gaat weer rond met de bellenblaas. Natalie maakt snel een filmpje om op Facebook te plaatsen.

 


 

Leonie verenigt nog even een verloren speen met de rechtmatige eigenaar en dan is het tijd voor het afscheidsliedje.

‘De liedjes aan het begin en aan het einde zijn altijd hetzelfde’, vertelt Natalie. ‘Dat is goed voor de herkenbaarheid.’ De meeste baby’s hebben inmiddels rode wangetjes. Dat is nog een voordeel van een uurtje Baby Sensory. ‘Na zo’n les zijn ze heel moe en slapen ze heel goed. Dan heb je als moeder na een leuk uurtje quality time even tijd om wat voor jezelf te doen.’

 

2018-09 Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein.

 
Bespaar continu