Voorlezen is één van de leukste aspecten van het opvoeden. En er slingeren hier in huis dan ook honderden kinderboeken rond. Een goede investering want heel veel boekjes lezen de kinderen letterlijk en figuurlijk stuk. Al was het alleen al omdat ze die soms buiten laten liggen en er een regenbuitje overheen gaat 😉 Kunnen die boeken niet zo goed tegen…

 

Elke avond lees ik de kinderen voor. Soms heel kort, maar vaak uit wel drie of vier boeken tegelijk. Stuiterbal heeft al tijden een duidelijke favoriet. Krrrr… okodil! van Catherine Rayner. Hij kent het bijna helemaal uit zijn hoofd. En als het boze nijlpaard gaat brullen, gilt hij lekker hard mee. 

 

krokodil

Mijn jongste is de laatste tijd dol op verhalen van de Disney Boekenclub. ‘Rakker en het reuzenbot’ of ‘Op zoek naar een blauwe schildpad’. Maar ook de gouden boekjes vindt hij fantastisch. ‘Vijf brandweermannetjes zijn overduidelijk favoriet. Het verhaal van Margaret Wise Brown en Edith Thacher Hurd boeit hem mateloos.

 

vijf-brandweermannetjes

Echte evergreens zijn de boeken van de Lisa & Jimmy serie van de schrijfster Vivian den Hollander. Lisa beleeft met haar vriendje Jimmy allerlei grappige avonturen die heel herkenbaar zijn. 

 

lisa-en-jimmy lisa-en-jimmy-2

 

Maar ook duizenden jaren oude verhalen doen het nog steeds goed. En als je ze met kinderen leest, ontdek je dat ze zoals altijd op een verrassende manier tegen de dingen aankijken. Zo is jongste erg geïntrigeerd door Jona en de grote vis. ‘Waarom betaalde hij eigenlijk voor de overtocht met de boot?’, vroeg hij. ‘Want toen ze hem overboord gooiden was hij dat geld voor niks kwijt.’   

 

jona

En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan met deze lijst. Maar volgende keer weer een overzicht met andere toppers. Veel leesplezier. 

 

2018-09 Tekst: Alice ten Napel voor MoederBrein. Foto lezende meisje: Flickr – Photo Sharing.

 

Boeken algemeen