Iedereen kent wel de verhalen over de ooievaar die kinderen brengt of baby’s die uit de rode kool komen. Op het voormalig eiland Urk vertelden de ouders hun nieuwsgierige kinderen een heel ander verhaal over de herkomst van baby’s. En die legende is zo bijzonder dat MoederBrein die graag met jullie deelt. Urker kinderen komen namelijk uit een grote steen die enkele tientallen meters voor de Urker kust ligt. De Ommelebommelestien heet die in het Urker dialect (stien = steen). Opvallend detail? De vader speelt een hele actieve rol bij deze geboortelegende. Hij moet flink wat werk verzetten om zijn kindje veilig aan land en thuis te brengen.

 

 

 

Stiekem speelt bij deze legende de ooievaar toch een bescheiden rol.

Die komt helemaal uit Egypte en brengt alle Urker kinderen naar de Ommelebommelestien. Vervolgens vliegt hij verder naar (voormalig) eiland Schokland en laat daar de toegangssleutel achter. De baby’s verblijven in de Ommelebommelestien totdat hun vader ze rond het geboortetijdstip op komt halen. Maar daarvoor moet de goede man wel heel wat moeite doen. De Ommelebommelestien zit namelijk op slot en de sleutel ligt kilometers verderop. Vandaar dat de vader en de verloskundige in een roeiboot stappen en samen koers zetten naar Schokland. Geen gemakkelijke klus want meestal komen baby’s bij nacht en ontij. Dat betekent roeien in het donker en als hij pech heeft ook nog tijdens een storm. Gelukkig heeft de verloskundige een mandje met spulletjes voor de baby mee.

 

2017-02-urker-vader-met-verloskundige

De vader in Urker klederdracht roeit met de verloskundige naar Schokland om de sleutel op te halen om daarmee de Ommelebommelestien open te maken. In de mand zitten kleertjes voor de baby.

Foto: Bert Knot via Flickr-Photo Sharing. Kunstwerk gemaakt door de Urker kunstenaar Piet Brouwer.

 

Vervolgens roeit de vader van Schokland naar de Ommelebommelestien.

En dan is het zoeken naar de deur en het sleutelgat. Een moeilijke taak omdat de deur onder water is. Als de vader de deur eindelijk heeft gevonden moet hij eerst ook nog geld dokken. Een meisje kost een gulden en voor een jongen betaalt hij het dubbele. Uiteindelijk roeit de vader naar de wal en brengt de baby thuis. Daar ligt moeder in de bedstee. Ze is met het rechterbeen in een spijker getrapt en moet tien dagen bedrust houden.

 

 

 

Ook leuk om te weten.

Als een Urker aan een ander Urker man vraagt of hij al naar Schokland is geweest, vraagt hij eigenlijk of hij al kinderen heeft. En hoe de Ommelebommelestien nou precies op dat plekje terecht is gekomen? Het is een enorme zwerfkei die gedurende de ijstijd vanuit Scandinavië naar onze streken is gevoerd. Vlak voor de Urker kust steekt hij nog net boven het water uit. Veel toeristen zien de steen per abuis voor een grote vis aan.

Bronnen: Wikipedia, verhalenbank.nl, opurk.nl, Flevolanderfgoed.nl

2018-10: Tekst: Alice ten Napel. Foto vuurtoren: Lukasz Kryger via Flickr – Photo Sharing.

 

Ken jij ook een interessante geboortelegende? Of zijn er in jouw land of streek rondom de geboorte bijzondere rituelen? 

 

Baby- & kinderkleding