Foto’s: Bertrik Hakvoort

Op zoek naar het perfecte cadeau voor de feestmaand? Boek een fotoshoot bij Bertrik Hakvoort. Profiteer van de speciale aanbieding: Een fotoshoot van € 95,00 voor € 75,00. 

Wees er snel bij, want VOL = VOL! Meld je aan via de site.

Datum: zaterdag 21 november tussen 10.00 en 16.00 uur in Kampen

Duur en aantal personen fotoshoot: 45 minuten, maximaal vier personen, iedere persoon extra € 10,00

Dit krijg je: 20 foto’s in groot formaat zonder naamsvermelding, iedere extra foto kost € 4,50

 

Acht tips om kinderen leuk te fotograferen

 

Negen jaar geleden werd ik vader. Al heel snel ontdekte ik hoe lastig het is om kinderen te fotograferen met een digitale compactcamera. Tegen de tijd dat de camera scherp is gesteld, is het gouden moment alweer voorbij. Of de foto’s zijn bewogen. Heel jammer. Dat moest anders! Dus kocht ik een spiegelreflexcamera. En zo begon het…. mijn liefde voor de fotografie!

 

Het is een echte aanrader zo’n spiegelreflexcamera. Maar geen nood, ook met een compactcamera of systeemcamera maak je goede en mooie foto’s van je kinderen. Ik leg in acht stappen uit hoe jij prachtige plaatjes schiet van jouw nageslacht.

 

Stap 1 – Forceer niet als het kind niet wil

Veel kinderen vinden op de foto gaan eng, stom of saai. En dan moeten ze ook nog allerlei opdrachten uitvoeren zoals: ‘Even leuk staan’ en ‘Wel lachen natuurlijk!’ En als iets moet, pakt dat meestal negatief uit. Mijn advies? Laat kinderen gewoon hun eigen gang gaan. Zo ontspannen ze vanzelf en zo krijg jij vanzelf die glimlach cadeau die je zo graag wilt vereeuwigen. Vindt een kind het juist wel leuk om te poseren, maak er dan dankbaar gebruik van. En ontdek dat soms een raar gezicht ook heel leuk kan zijn!

Een gekke bek is soms ook heel leuk.

Een gekke bek is soms ook heel leuk.

 

Stap 2 – Ga door je knieën

Wat is er nou leuker dan een papa of mama die lekker op de grond gaat zitten om mee te spelen? Zo gaat het ook met foto’s maken. Ga gewoon door je knieën. Zo kom je op gelijke hoogte met je kind. Dat werkt ontspannend en nog een voordeel: je krijgt je kind in de juiste verhouding in beeld.

Ga door de knieën voor een leuk effect.

Ga door de knieën voor een leuk effect.

 

Stap 3 – Geef je kind een speelgoedcamera of een oude camera.

Deze tip werkt ook altijd goed. Laat eerst jezelf fotograferen door het kind. Geef een speelgoedcamera of een oude camera en ga lekker poseren. Doe gekke dingen. Daarna is jouw beurt om het kind ongedwongen te fotograferen.

 

Eerst fotografeert het kind de ouders.

Eerst fotografeert het kind de ouders.

Daarna is het kind zelf aan de beurt.

Daarna is het kind zelf aan de beurt.

Stap 4 – Let op de achtergrond

Vaak zie je dat kinderen voor een muur gaan staan of iets dergelijks. Met het gevolg dat de foto vlak lijkt. Zorg ervoor dat het kind los komt van de achtergrond. De achtergrond wordt wazig en het kind komt scherp in beeld. Hierdoor springt het portret er meer uit en de achtergrond is niet overheersend.

De achtergrond valt weg.

De achtergrond valt weg.

De focus valt op het kind.

De focus valt op het kind.

 

Stap 5 – Stel altijd scherp op de ogen

Bij een spiegelreflexcamera en sommige compact- en systeemcamera’s is het mogelijk om scherp te stellen op één punt. Kies dan áltijd voor de ogen. Maak niet de meest voorkomende fout door scherp te stellen op het puntje van de neus. Dat geeft net niet het ‘wow-effect’ dat je wilt hebben. De ogen spreken en zijn de spiegels van de ziel. Als je scherp stelt op de ogen vertellen ze je soms een verhaal.

De ogen vertellen een verhaal.

De ogen vertellen een verhaal.

 

Stap 6 –  Een goede foto maak je van dichtbij

Een foto die sterk is ingezoomd is vaak bewogen of net niet lekker scherp. Daarom is het ook belangrijk om dichtbij het kind te zijn als je een foto maakt. Als het mogelijk is een goede foto van dichtbij te maken, profiteer je van de optimale interactie met het kind. En dat positieve effect zie je terug op de foto.

Dichtbij heb je meer contact.

Dichtbij heb je meer contact.

En het plezier spat van de foto.

En het plezier spat van de foto.

 

Stap 7  – Maak ook eens detailfoto’s

Denk eens out of the box en maak een detailfoto. We zijn altijd geneigd om portretfoto’s te maken, maar soms vertellen details nog meer dan een foto waarop je ook het gezicht ziet. De kracht van de details is dat opvallende elementen het gevoel van het moment beter vertalen. Daar kan geen portret tegenop.

 

Een detail vertelt soms meer dan een portretfoto.

Een detail vertelt soms meer dan een portretfoto.

 

Stap 8 – Vermijd flitsen als het kan

Flitsen is moeilijk. In de automatische stand probeert de camera het kind goed helder in beeld te krijgen. Dat levert soms overbelichte of fletse foto’s op. Ook ontstaan daardoor hinderlijke schaduwen. Vermijd daarom flitsen als het kan en maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Soms is het ‘mooier’ dat de foto niet optimaal scherp is, dan wanneer hij wel scherp is, maar een  ‘platte en overbelichte’ uitstraling krijgt door het inflitsen.

 

1-2597

Benieuwd naar nog meer prachtige foto’s van Bertrik? Kijk op zijn site of lees het artikel dat onlangs op MoederBrein stond. 

 

Heb je een schitterend plaatje geschoten van (één van) je kinderen? Stuur die foto op en wie weet komt jouw kind op de site als ‘Beauty van de Week’.