Weinig gebeurtenissen in het leven van een persoon zullen zo verwarrend en emotioneel zijn als een scheiding. Voor degenen die getrouwd willen blijven, voelt het als een diep verraad om een echtscheidingsdossier van uw echtgenoot binnen te krijgen, maar zelfs als het jouw beslissing is, kan het proces om de relatie te beëindigen nog steeds erg moeilijk zijn. Misschien ben je gekwetst, boos en van streek. Misschien heb je het gevoel dat je partner onredelijke of zelfs buitensporige eisen stelt. Hoewel het gemakkelijk is om uw kalmte te verliezen, is het altijd beter om kalm te blijven en objectief te zijn.
Enkel houvast over wat u moet doen en wat u moet laten tijdens een scheidingsprocedure:
De do’s:
– Doe wat u kunt om uzelf in te lezen over wat er bij een procedure van echtscheiding komt kijken. U zult minder geïntimideerd raken naarmate u meer kennis opdoet. Dat kan inhouden dat u in het beginsel al op zoek kunt gaan naar een goede Scheidingsadvocaat om u door het proces heen te helpen.
– Denk aan de gevolgen van uw acties. Laat emoties uw beslissingen niet beheersen. Zet uw partner bijvoorbeeld niet slecht neer in het bijzijn van de kinderen, familie of vrienden. Dit omvat ook het praten over uw problemen op sociale media, zoals Facebook! Onthoud dat alles wat op een sociale-mediasite, e-mail of sms-bericht wordt geplaatst, later tegenover uzelf als bewijs kan worden gepresenteerd.
– Toon uw kinderen de liefde en aandacht die ze verdienen. Zorg ervoor dat ze weten dat ze niet de reden voor de scheiding zijn.
– Probeer kleine problemen met uw partner op te lossen. Als uw inspanningen te goeder trouw het probleem niet kunnen oplossen, neem dan contact op met uw advocaat om erachter te komen welke juridische stappen u kunt ondernemen.
De Don’ts:
– Laat u uzelf niet van uw eigen rechten of eigendommen ontzetten zonder eerst goed juridisch advies te krijgen.
– Plaats uw kinderen niet in het midden van uw scheiding. De scheiding is tussen u en uw echtgenoot.
– Volg alle gerechtelijke bevelen op, zelfs degene waarmee u het niet eens bent. Het opvolgen van bevelen waar u het misschien niet altijd mee eens bent, is de beste manier om ze later te kunnen laten wijzigen. Dit geldt vooral voor tijdelijke opdrachten.
– Gebruik de alimentatie of bezoekregeling niet als wapen tegen uw partner.