Haaruitval begint vaak al op zeer jonge leeftijd. Bij mannen start dit gemiddeld al vanaf hun 25 jaar. Bij vrouwen is dat iets later, namelijk rond hun 40e. Het is een heel normaal en natuurlijk proces, dat vele oorzaken kan hebben. Zo liggen hormonale problemen, schildklierproblemen of genetica vaak aan de grond van deze haaruitval. Maar wat het ook mag zijn, haarverlies maakt ons al snel onzeker, en we worden er allesbehalve vrolijk van. Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat methodes en behandelingen om haargroei te stimuleren. PRP (Platelet Rich Plasma), ook wel mesotherapie met bloedplaatjes genoemd, is er daar een mooi voorbeeld van.
Wat is PRP?
PRP (Platelet Rich Plasma) is een niet-chirurgische behandeling tegen haaruitval, waarbij plasma dat rijk is aan bloedplaatjes wordt geïnjecteerd in de hoofdhuid. Er worden met andere woorden autologe (lichaamseigen) bloedcellen in het lichaam ingespoten, om zo de haargroei te bevorderen. Met PRP-injecties word je als het ware behandeld met een natuurlijk en zelfs lichaamseigen materiaal, namelijk plaatjesrijk plasma. Dat verkleint de kans op allergische reacties van het lichaam aanzienlijk.
Hoe gaat zo’n behandeling in zijn werk?
Een PRP-behandeling is vooral zeer snel en eenvoudig. Bij een eerste consultatie wordt een bloedstaal afgenomen. Hieruit worden vervolgens de bloedplaatjes en het plasma gescheiden van de andere bloedbestanddelen. Deze plasma en bloedplaatjes worden dan gebruikt voor de PRP-behandelingen om haargroei te stimuleren. Het gaat dus wel degelijk om lichaamseigen stoffen, waarbij geen chemische of onnatuurlijke materialen aan te pas komen. Deze plaatjesrijke plasma wordt op meerdere plaatsen geïnjecteerd op de hoofdhuid. Er wordt bovendien een verdovende crème gebruikt, zodat het proces zo goed als pijnloos is, en hierdoor het comfort van de patiënt wordt bevorderd. Een groot voordeel van deze niet-chirurgische ingreep is dat je meteen na de behandeling weer aan de slag kan met je dagelijkse bezigheden. Je hoeft dus geen dag vrij te nemen van het werk of platte rust te houden. Het is echter niet verstandig om de eerste dagen na de behandeling uw haar te verven of agressieve producten op de hoofdhuid aan te brengen
Voor wie is PRP nuttig?
Deze injecties van zogenaamde bloedplaatjesrijke plasma zijn uiterst geschikt voor mensen met een milde of matige alopecia, mensen met dunner haar of vrouwen met haarverlies als gevolg van hun zwangerschap.
Belangrijk om te vermelden is dat PRP enkel mogelijk is wanneer er een reeds bestaande haarbol aanwezig is. Mensen die volledig kaal zijn, richten zich best tot een ander type van haartransplantatie, die dan wel met een PRP-behandeling kan worden aangevuld.
Met andere woorden: dankzij PRP-injecties maak je op een natuurlijke manier een einde aan haarverlies, en sta je binnenkort weer te pronken met je volle haarlokken.