Een kussen kopen lijkt een gemakkelijk klusje, maar hoofdkussens zijn er in alle soorten en maten. Een slecht kussen kan leiden tot nek- en schouder problemen of erger. Maar ook zonder dat soort problemen is het prettig om een fijne hoofdkussens te hebben. Tijd dus om je een beetje te verdiepen in de materie. Het is om te beginnen belangrijk om te weten wat je favoriete slaaphouding is. Slaap je altijd op je buik, op je zij of op je rug. Of wissel je dat af? Dat kan voor de keuze van een kussen belangrijk zijn. Zeker wanneer je op je buik slaapt heb je bijna geen kussen nodig. Sterker nog: een dik en stevig kussen kan dan juist tot klachten leiden. Slaap je op je zij, dan kun je wel wat ondersteuning van de juiste kussens gebruiken. Zeker je nek heeft daar profijt van. Je nachtrust is bedoeld om fris en uitgerust op te staan, niet om lichamelijke klachten op te lopen. Kussens kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. De één is wat steviger, zoals een kussen latex of traagschuim, het ander, dons, is lekker zacht. Wat je kiest is deels persoonlijke voorkeur, maar wanneer je nek of schouders wat extra ondersteuning kunnen gebruiken kun je beter stevige hoofdkussens kiezen.
Hoofdkussens schoonhouden
Ook kussens moeten soms gewassen worden. Je zweet wat af ‘s nachts en sommige mensen kwijlen zelfs een beetje. Geen wonder dat je kussen op een gegeven moment niet echt fris meer aanvoelt. Een goede kussensloop of zelfs een extra kussenhoes van molton helpt ook om je hoofdkussens te beschermen. Er zijn allerlei soorten beschermhoezen, zoals waterdichte of anti-allergenen hoezen, maar ook dan is het zo nu en dan tijd voor een wasbeurt. Alle hoofdkussens kunnen tegenwoordig in de wasmachine en de droger. Kijk wel even op het waslabel voor de precieze voorwaarden, maar wanneer je de temperatuur niet te hoog zet en de wasdroger op de laagste stand, dan kan er weinig misgaan. Twee keer spoelen en twee keer centrifugeren zorgt ervoor dat het wasmiddel er goed uitgespoeld wordt en dat de hoofdkussens snel drogen.
Wat is goed slapen?
Een goede nachtrust betekent in de eerste plaats dat je genoeg slaapt. Vrijwel iedereen heeft rond de acht uur slaap nodig. Sommige mensen kunnen met iets minder toe, anderen slapen liever nog een uurtje extra. Mensen die beweren met vier uur slaap toe te kunnen zijn hoogstwaarschijnlijk erg ongezond bezig. Alle onderzoeken wijzen uit dat zo kort slapen op den duur ten koste van je gezondheid gaat. Goed slapen betekent vooral ook een goede REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement en dat is precies wat je ziet wanneer je iemand bekijkt die in z’n REM-slaap zit: achter de oogleden schieten de ogen heen en weer. Je bent hard aan het werk in een deel van je nachtrust. In de fase van de REM-slaap zijn je hersenen heel actief en droom je veel. Je bent op dat moment de voorafgaande dag aan het verwerken. Je lichaam is helemaal ontspannen en je slaapt diep, maar je ogen en je hersenen zijn actief. Of je nu op goede of slechte hoofdkussens slaapt, je nachtrust is zoals je ziet afhankelijk van veel factoren. Met deze tips kun je hopelijk voortaan beter slapen!