Moederblunders overkomen ons allemaal weleens. Dat is niks om je voor te schamen. Echter kan dat op het moment zelf niet zo voelen. Je bent bijvoorbeeld vergeten om het kleine speelgoed op te ruimen en voorkomt nog net dat je kind dat legoblokje doorslikt. Of je vergeet dat de ouderavond is en bent intussen al lekker aan het Netflixen op de bank. Met als gevolg dat je liever even getransporteerd wilt worden naar een onbewoond eiland, dan dat je op die plek aanwezig bent.
Hoe voorkom je een moederblunder?
Het volledig voorkomen van moederblunders is onmogelijk. Het leven kan niet altijd over rozen gaan en dus hoort het er ook bij. Wel zijn er een paar hulpmiddelen die de mogelijkheid geven om sommige blunders voor te zijn. Als je van jezelf wat meer chaotisch bent, kan je bijvoorbeeld een planner aanschaffen. Deze planner hang je op in de keuken en daar schrijf je de meest belangrijke afspraken op. Belangrijk is dat je erop let of je afspraken moet verversen. Daarnaast is het dan juist van belang om ook tijd voor jezelf in te plannen. Zet bijvoorbeeld die Netflix avond vast. Een andere tip is dat je de taken verdeelt. Heb je meer kinderen, een partner of kan je een schoonmaker veroorloven? Maak daar dan ook dankbaar gebruik van! Het is algemeen bekend dat moeders aan veel moeten denken, dit is niet realistisch. Als je er niet alleen aan hoeft te denken, hou je ruimte over in je hoofd. Met als gevolg dat je die legoblokjes niet meer zo snel over het hoofd zal zien.
Moederblunders bespreekbaar maken
Het is voor te stellen dat je het gevoel hebt alleen te zijn in die blunders. Soms kan het te gênant voelen om er ook maar met iemand over te praten. Maar juist dan is het des te belangrijk om blunders bespreekbaar te maken. Kijk eens om je heen naar je netwerk en heb het erover met iemand. Je zult zien dat je niet de enige bent en buiten dat lucht praten altijd op. Dit kan met je zus, vriendinnen, moeder of buurvrouw bijvoorbeeld. Zet je ego en gêne even opzij en je voelt je daarna gegarandeerd een stuk beter.
Voorkomen is beter dan genezen
Zoals eerder besproken kan je blunders niet volledig voorkomen. Gelukkig maar, want anders zou het leven ook saai zijn. Het gezegde; voorkomen is beter dan genezen is dus zeker waar, maar niet realistisch. Laat anderen je geen schuldgevoel aanpraten, als iets dergelijks je overkomt. Mensen maken fouten om te leren en dat is maar goed ook. Blijf kritisch naar jezelf tot op zekere hoogte. Sta open voor feedback maar geef jezelf ook zo nu en dan een schouderklopje. Het moederschap bestaat nou eenmaal uit vallen en opstaan. En dit zal met de jaren beter worden. Uitgeleerd raak je in ieder geval nooit.