Zwanger zijn is altijd ontzettend spannend. Je doet er alles aan om gezond te leven en probeert zoveel mogelijk nadelige invloeden van buitenaf te vermijden. Maar wat nou als je zwanger bent tijdens een epidemie? Dit is iets wat de meesten van ons nooit hebben meegemaakt. Het coronavirus brengt veel zorgen met zich mee. Niet alleen voor de ‘gewone’ bevolking, maar zeker ook als je tegelijkertijd een baby’tje bij je draagt. Want wat zijn de gevolgen voor je kindje als jij het coronavirus oploopt? Beschermen mondkapjes echt voldoende? Moet je de volle 9 maanden thuiszitten? En wat nou als je in het ziekenhuis werkzaam bent? We kunnen ons voorstellen dat je met vragen zit. Daarom hebben wij een aantal feiten met betrekking tot zwangerschap en het coronavirus op een rijtje gezet. Feiten zoals ze nu bekend zijn bij het RIVM en de WHO.
Besmet met het coronavirus: wat nu?
Je voelt je al even niet lekker en uit de test is gebleken dat je inderdaad het Covid-19 hebt opgelopen. Dit kan een enorme schok zijn. Zeker wanneer je in verwachting bent. De WHO doet al een heel jaar uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van het virus voor zwangeren. Voor nu lijkt het risico voor zwangeren niet hoger te liggen dan voor niet-zwangeren. Ze worden doorgaans niet zieker en worden ook niet eerder besmet dan anderen. Ook zijn er geen gevallen bekend waarbij het ongeboren kindje schade heeft opgelopen door het virus of hierdoor met een aangeboren afwijking ter wereld is gekomen. Ook zijn er geen aanwijzing voor meer miskramen dan in andere periodes.
Er zijn ook al een aantal vrouwen geweest die tijdens de bevalling het coronavirus hadden, maar ook zij gaven in de meeste gevallen het virus niet door aan de baby. Dit werd niet gedaan via de navelstreng of het vruchtwater. Wel liep het kindje natuurlijk risico om besmet te raken na de bevalling, waardoor het kindje vaak tijdelijk van de moeder wordt gescheiden tot het besmettingsgevaar is geweken.
Voorzorgsmaatregelen tijdens de zwangerschap
Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat je je kindje graag wilt beschermen tijdens de zwangerschap. Dit doe je door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo zorg je ervoor dat de kans op besmetting zo klein mogelijk blijft. Wij hebben een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen op een rijtje gezet:
- Houd altijd 1,5 meter afstand. Niet alleen van mensen buiten en in publieke ruimtes, maar ook van vrienden of familie. Binnen je eigen gezin hoeft er natuurlijk geen 1,5 meter afstand genomen worden.
- Blijf zoveel mogelijk thuis. Zeker nu de besmettingen snel stijgen is het slim om publieke ruimtes zoveel mogelijk te vermijden. Laat eventueel je partner boodschappen halen of laat deze thuisbezorgen.
- Was je handen regelmatig en hoest en nies in je elleboog.
- Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij dit écht niet anders kan.
- Mondkapjes kopen is noodzaak. Niet alleen in de zwangerschap, maar ook in de tijd hierna. Mondkapjes zijn sinds december 2020 verplicht in alle binnenruimtes. Een goed mondkapje kan de kans op besmetting verkleinen.
Ik ben werkzaam in de zorg: wat nu?
In principe kan je volgens het RIVM alle coronagerelateerde werkzaamheden tot week 28 van de zwangerschap blijven uitvoeren. Daarna wordt geadviseerd om alternatieve werkzaamheden uit te voeren. Overleg hierover met een bedrijfsarts of je leidinggevende.