Het is in veel gezinnen een probleem om de kinderen meer groenten te laten eten. De aardappelen, rijst of pasta en het vlees eten ze wel maar de groenten laten ze grotendeels liggen. In dit artikel bespreken we een beproefde manier om kinderen meer groente te laten eten.
Waarom zijn groenten zo belangrijk?
Groenten zijn om verschillende redenen belangrijk voor kinderen. Groenten zijn erg rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen en leveren de voedingsstoffen die kinderen in de groei nodig hebben. Ze zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling van het kind.
Een andere reden om groente te eten zijn de vezels die ze bevatten. Deze zijn nuttig bij het voorkomen van obstipatie en het behouden van een gezond microbioom. Het microbioom is het geval van micro-organismen, zoals bacteriën, die in het spijsverteringskanaal leven. Een gezond microbioom is belangrijk voor de ontwikkeling van een sterk immuunsysteem en het voorkomen van infectieziekten.
Groenten zijn vaak niet lekker
Groenten zijn voor veel kinderen niet favoriet. Dit heeft vaak met de smaak te maken maar kan ook te maken hebben met de structuur van de groenten. Kinderen zijn vaak erg kritisch op de structuur van voedsel. Als iets in de mond raar aanvoelt dan wordt het niet gegeten.
Wat meespeelt is onze evolutionaire voorkeur voor calorieën. Dit is ingebouwd en helpt ons om te overleven. Om deze reden zal een kind liever voor iets calorierijks kiezen zoals aardappelen, rijst of pasta. Ook kiest het liever voor vlees of kip omdat deze calorieën leveren in de vorm van eiwitten.
Groenten leveren echter nauwelijks calorieën. Met name de groene bladgroente zijn caloriearm. Vanwege de lage hoeveelheid calorieën hebben we instinctief niet te neiging om veel groente te gaan eten. Terwijl die voor koolhydraten en suikers wel het geval is.
De oplossing
De oplossing om kinderen meer groente te laten eten is door ze lekkerder te maken. Maar dat is niet genoeg. Dan vallen ze vaak nog steeds over de structuur van groente. De oplossing is om groente vloeibaar te maken in de vorm van groene smoothies.
Wat zijn groene smoothies
Groene smoothies kan je vergelijken met de vertrouwde fruit smoothies maar dan met de toevoeging van groene bladgroente. Het fruit zorgt ervoor dat de smaak van de groente wordt gemaskeerd zodat je dit niet proeft. Door de blender voldoende lang te laten draaien, bij de bereiding, krijg je een groene smoothie die vrij is van harde stukjes en mooi glad en drinkbaar is.
Hoe maak je een groene smoothie?
Een groene smoothie maak je met behulp van een blender. Onder in de blender zitten mesjes die hard ronddraaien. Deze zorgen ervoor dat het fruit en de groente helemaal worden fijngemalen.
Om een smoothie te maken moet je eerst een vloeistof in de blender doen. De vloeistof zorgt ervoor dat het fruit en de groente door de blender kunnen bewegen en zo langs de ronddraaiende messen worden gezogen.
Voor een groene smoothie heb je 200 ml vloeistof per persoon nodig. Je kunt hiervoor gewoon water gebruiken maar je kunt hier ook amandelmelk, kokosmelk of kokoswater voor gebruiken.
Wil je gewoon kraanwater gebruiken laat dit dan eerst in de koelkast koud worden. Groene smoothies zijn het lekkerst als ze koud gedronken kunnen worden. Je kan ook wat ijsklontjes in de blender erbij gooien om de smoothie koud te maken. Of je kunt gebruik maken van ingevroren fruit voor een koele smoothie. Supermarkten verkopen in het vriesvak ingevroren fruit wat al in kleine stukjes is gemaakt. Het is kant-en-klaar en geschikt om zo in de blender te doen om er een smoothie van te maken. Door wat doosjes ingevroren fruit in je vriezer te bewaren grijp je nooit mis als je een smoothie wilt maken.
Als je voor kinderen een groene smoothie gaat maken dan gebruik je 60% fruit en 40% groene bladgroente. Als je deze verhouding aanhoudt dan zal de smoothie heerlijk zoet zijn en hebben ze niet eens door dat er ook groente inzit.
Je kunt allerlei soorten fruit gebruiken. Het verdient de aanbeveling om in de basis wel een fruitsoort te gebruiken wat neutraal en bekend van smaak is. Appel, sinaasappel en banaan zijn hiervoor goede kandidaten. Wil je gaan variëren in smaak dan kan je hier nog andere fruitsoorten aan gaan toevoegen. Geschikt zijn aardbeien, blauwe bessen, bramen, frambozen, mango, perzik en ananas.
Als je fruit in de blender gaat stoppen zorg er dan voor dat het eerst in partjes is gesneden. Zo voorkom je dat de blender vastloopt.
Je kunt allerlei soorten groene bladgroente gebruiken voor het maken van je groene smoothies. Groene bladgroente zijn spinazie, boerenkool, andijvie, snijbiet en paksoi. Voor kinderen zijn spinazie en paksoi wel geschikt, zeker om mee te beginnen. Deze groentesoorten zijn het meest neutraal in smaak. Als de kinderen gewend zijn aan de smaak van groene smoothies dan kan je gaan variëren met andere groentesoorten zoals boerenkool en andijvie.
Groene smoothie voor kinderen recept
Wil je een smoothie uitproberen voor de kinderen ga dan voor de snicker smoothie. Hiervoor heb je nodig:
- 200 ml water
- 50 gram spinazie
- 1 banaan
- 2 eetlepels pindakaas
- 20 gram hazelnoten
- 1 eetlepel cacaopoeder
Bereiding:
Doe het water samen met de stukjes banaan en de spinazie in de blender. Zet de blender minimaal een minuut op de hoogste stand zodat je een mooie egale vloeistof krijgt. Hierna voeg je de pindakaas, hazelnoten en het cacaopoeder toe. Vervolgens zet je de blender weer op de hoogste stand tot dat je een mooie gladde smoothie hebt. Deze smoothie is rijk aan eiwitten en daarom extra goed voor kinderen die in de groei zijn. De smoothie is het lekkerst als deze koud gedronken wordt.