Wil je dat de kinders ook genieten van stamppotten, kies dan voor stamppot rauwe andijvie … mét spekjes natuurlijk. In dit recept kiezen wij voor de oud-Hollandse variant. Want ook lekker is stamppot rauwe andijvie met ei, of met kaas bijvoorbeeld.
De meeste kinderen vinden een boerenkoolstamppot of de rauwe andijvie stamppot het lekkerste. Hutspot (‘peen en uien’) is wat uit de gratie gevallen. Je moet ook maar van winterpeen houden natuurlijk. Eigentijdse stamppotten, zoals de broccoli- en prei stamppot zijn in groeiende opmars ieders favoriet aan het worden. Lekker met gemarineerde, geplukte kip bijvoorbeeld.
In dit stamppot rauwe andijvie recept grijpen we terug op het traditionele receptuur.
Stamppot rauwe andijvie recept voor 4 personen
Wat heb je nodig voor de ouderwets Hollandse stamppot rauwe andijvie?
- 1,5 kg kruimige aardappels (voorgekookt, wel zo gemakkelijk, of zelf schillen)
- 600 gm rauwe andijvie
- 200 gm spekjes
- peper, zout, nootmuskaat
- ca. 200 ml volle melk
- 40 gm roomboter
Stamppot maken
Haal de spekjes alvast uit de koelkast en laat op huiskamertemperatuur komen.
Laat de aardappels circa een kwartier koken (afhankelijk van de grootte). Zodra de kooktijd van de aardappels bijna bereikt is kun je de melk opwarmen en kun je de spekjes gaan uitbakken. Het uitbakken van spekjes kan wel meer dan 5 minuten in beslag nemen, de bedoeling is immers dat zij knapperig worden. Bij het uitbakken van de spekjes komt veel vet en vocht vrij. Bewaar wat vet om te mengen in de stamppot, dit is een echte smaakmaker.
Zodra je de aardappels hebt afgegoten kun je deze stampen. Natuurlijk doe je dit met een echte aardappelstamper. Zijn de aardappels goed gestampt, voeg dan ruim de helft van de opgewarmde melk toe en een klont boter. Meng goed en voeg vervolgens de rauwe andijvie toe. Zijn de spekjes goed uitgebakken? Voeg deze ook toe met wat vrijgekomen vet. Meng vervolgens goed en laat nog enkele minuten op de kookpit staan. Zorg dat je zo nu en dan roert. Voeg nu de melk toe die je nog nodig hebt en bestrooi met wat nootmuskaat en eventueel wat peper en zout. Nu is je stamppot klaar.
Welk vlees serveer je hierbij?
Je kunt bij stamppot rauwe andijvie kiezen voor diverse soorten vlees. Kies voor hetgeen jullie zelf het lekkerste vinden. Meestal wordt er gekozen voor rookworst, braadworst of (runder)gehaktballen, maar ook tartaar of rundervinken smaken prima bij deze stamppot!