• Categories
  • Features
    • Content Blocks
    • Content Formatting
    • Contact
  • Buy Now
Archieven
  • mei 2025
  • april 2025
  • maart 2025
  • januari 2025
  • november 2024
  • oktober 2024
  • september 2024
  • augustus 2024
  • juli 2024
  • juni 2024
  • mei 2024
  • april 2024
  • maart 2024
  • februari 2024
  • januari 2024
  • december 2023
  • november 2023
  • oktober 2023
  • september 2023
  • augustus 2023
  • juli 2023
  • juni 2023
  • mei 2023
  • april 2023
  • maart 2023
  • februari 2023
  • januari 2023
  • december 2022
  • november 2022
  • oktober 2022
  • september 2022
  • augustus 2022
  • juli 2022
  • juni 2022
  • mei 2022
  • april 2022
  • maart 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augustus 2021
  • juli 2021
  • juni 2021
  • mei 2021
  • april 2021
  • maart 2021
  • februari 2021
  • januari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • augustus 2020
  • juni 2020
  • mei 2020
  • april 2020
  • maart 2020
  • februari 2020
Categorieën
  • hoe doen andere moeders het
  • koken
  • moederblunders
  • Moeders
  • tips en tricks
  • wonen
moederbrein
  • Home
  • Moeders
  • moederblunders
  • hoe doen?
  • wonen
  • koken
  • Contact
    • Webpartners
    • links
    • Gemeente links
  • koken

Gezond koken met dank aan kruiden en specerijen

  • augustus 3, 2022

Kruiden vs. specerijen – zoek de verschillen

Vaak worden ze door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Een kruid is het groene, bladerige deel van de plant. Hoewel de meeste afkomstig zijn van planten zonder houtige stengels, zijn er een paar uitzonderingen. Zoals, laurierbladeren. Interessant is dat basilicum, rozemarijn en peterselie specerijen genoemd worden, maar eigenlijk kwalificeren ze als kruiden. Specerijen daarentegen zijn afkomstig van de schors, wortel, of andere delen van tropische planten (en bomen). Ze worden meestal gedroogd of gemalen geconsumeerd. Een paar voorbeelden zijn kaneel, gember, kurkuma, zwarte peper, en steranijs. In het algemeen zijn kruiden en specerijen wijd verspreid. Ze kunnen ook in je achtertuin gekweekt worden!

5 Wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van kruiden en specerijen

Met hartige of aromatische eigenschappen doen gezonde kruiden en specerijen het allemaal: ze brengen voedsel op smaak en garneren het, worden gebruikt voor medicinale doeleinden, en zorgen voor geur. Ze zitten in alles, van huid- en schoonheidsverzorging, tot huishoud- en schoonmaakmiddelen. Hun voordelen zijn een dubbeltje op een dozijn. Gezonde kruiden en specerijen zijn een gemakkelijke en handige manier om voeding toe te voegen aan je go-to gerechten. Veel kruiden en specerijen zitten vol met een scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder krachtige antioxidanten. Hieronder staan vijf redenen om gezonde kruiden en specerijen aan je repertoire toe te voegen.

Bloedsuiker in balans

Zoals gezegd is koken met kruiden en specerijen een heerlijke (en functionele) manier om voedsel smaakvoller en bevredigender te maken. Over voldoening gesproken, een van de manieren om je bloedsuiker in balans te houden is door verzadigend voedsel te eten. Denk aan avocado’s, eieren, en vezelrijke koolhydraten. Voor een extra oppepper kun je specerijen en kruiden zoals kaneel en kurkuma erin verwerken. Studies tonen aan dat deze helpen bij het in evenwicht houden van de bloedsuiker.

Gewichtsverlies

Van veel kruiden en specerijen is aangetoond dat ze hunkeren naar eten tegengaan en tegelijk de vetverbranding ondersteunen. In wezen kan het eenvoudig diversifiëren van je kruidenkabinet mogelijk helpen bij gewichtsverlies. De reden is dat bepaalde specerijen en kruiden een thermogeen effect geven. Dit verhoogt je stofwisseling. Wanneer deze kruiden samen met dieet en lichaamsbeweging gebruikt worden, is gewichtsbeheersing mogelijk. Dit zijn onze favoriete kruiden en specerijen om de stofwisseling te stimuleren!

Gezondheid van het hart

In plaats van geraffineerd keukenzout, grijp je naar een verscheidenheid van gezonde kruiden en specerijen. Ze kunnen helpen het risico op hartziekten te verminderen. In feite wijzen twee nieuwe studies erop dat kruiden en specerijen een betere cardiovasculaire gezondheid kunnen helpen bevorderen. Bovendien ontdekte een studie dat het toevoegen van kruiden en specerijen de bloeddruk kan helpen verlagen. Specerijen als zwarte peper, knoflookpoeder, kerriepoeder, komijn, dille, basilicum, gember, koriander, en ui zijn krachtig en effectief.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Van veel kruiden en specerijen is bekend dat ze schadelijke ontstekingen in het lichaam verminderen. En ontsteking blijkt de voorloper te zijn van veel chronische ziekten-waaronder hartziekten en Alzheimer. In plaats van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen te consumeren, kies je voor ontstekingsremmende specerijen en kruiden. Kurkuma is een bijzonder krachtige ontstekingsremmende specerij, samen met gemalen gember. Bovendien zijn kruiden en specerijen rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn essentieel voor de algehele gezondheid. Gezonde kruiden en specerijen met de meeste antioxidanten zijn oregano, salie, pepermunt, citroenmelisse, kruidnagel, en kaneel.

Heerlijke kruiden en specerijen combinaties

Overweeg naast een scheutje zout en peper ook deze beproefde combinaties. Ze kunnen intimiderend aanvoelen, maar ze zijn totaal benaderbaar (zelfs voor de beginnende kok!).

Voor warmte en zoetheid: kaneel en nootmuskaat.

Verruil suiker in je havermout voor dit mengsel. Begin met gelijke delen kaneel en nootmuskaat. Pas aan naar eigen smaak. Met kaneel geroosterde zoete aardappelen zijn ook heerlijk.

Voor een heerlijk Aziatisch-geïnspireerd mengsel: gember, knoflook, en rode pepervlokken.

Sla bij het maken van een roerbakschotel de natriumrijke sojasaus over en kies voor gelijke delen gember, knoflook, en rode pepervlokken. Met een scheutje kokosamino kom je ook een heel eind!

Voor een hartig Indiaas gerecht: kerrie, komijn, en mosterdzaad.

Maak je een curry? Geef je gerecht een Indiase flair met deze verwarmende specerijen. Als je onze Indiase boterbloemkool nog niet geprobeerd hebt, is dit je zachte duwtje in de rug.

Voor een klassieke Italiaanse smaak: basilicum, oregano, en peterselie.

Voor een klassieke Italiaanse smaak kies je gemalen basilicum en oregano. Gebruik gelijke delen voor een marinara saus.

Voor een Tex-Mex gerecht met een kick: chilipoeder, komijn, en paprikapoeder.

Taco-kruiden zijn zo gemakkelijk te maken! Kies voor zelfgemaakte Tex-Mex smaak met chilipoeder, komijn, en paprikapoeder.

admin

Previous Article
  • tips en tricks

Het perfecte cadeau voor hem

  • augustus 3, 2022
  • admin
Bekijk bericht
Next Article
  • Moeders

Snel weer fit als pas bevallen moeder

  • augustus 3, 2022
  • admin
Bekijk bericht

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten
  • Hoe website performance je succes bepaalt
  • De smaak van vers: waarom vers belegde broodjes altijd winnen
  • Hoe verras je jouw moeder met een persoonlijk cadeau?
  • Babykaartjes en trouwkaarten: Speciale momenten vastleggen
  • Waarom stijlvolle newbornhoezen voor baby’s zo prettig zijn
Categorieen
  • hoe doen andere moeders het (15)
  • koken (18)
  • moederblunders (6)
  • Moeders (117)
  • tips en tricks (180)
  • wonen (45)
  • Home
  • Moeders
  • moederblunders
  • hoe doen?
  • wonen
  • koken
  • Contact
moederbrein

Input your search keywords and press Enter.