Kruiden vs. specerijen – zoek de verschillen
Vaak worden ze door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Een kruid is het groene, bladerige deel van de plant. Hoewel de meeste afkomstig zijn van planten zonder houtige stengels, zijn er een paar uitzonderingen. Zoals, laurierbladeren. Interessant is dat basilicum, rozemarijn en peterselie specerijen genoemd worden, maar eigenlijk kwalificeren ze als kruiden. Specerijen daarentegen zijn afkomstig van de schors, wortel, of andere delen van tropische planten (en bomen). Ze worden meestal gedroogd of gemalen geconsumeerd. Een paar voorbeelden zijn kaneel, gember, kurkuma, zwarte peper, en steranijs. In het algemeen zijn kruiden en specerijen wijd verspreid. Ze kunnen ook in je achtertuin gekweekt worden!
5 Wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van kruiden en specerijen
Met hartige of aromatische eigenschappen doen gezonde kruiden en specerijen het allemaal: ze brengen voedsel op smaak en garneren het, worden gebruikt voor medicinale doeleinden, en zorgen voor geur. Ze zitten in alles, van huid- en schoonheidsverzorging, tot huishoud- en schoonmaakmiddelen. Hun voordelen zijn een dubbeltje op een dozijn. Gezonde kruiden en specerijen zijn een gemakkelijke en handige manier om voeding toe te voegen aan je go-to gerechten. Veel kruiden en specerijen zitten vol met een scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder krachtige antioxidanten. Hieronder staan vijf redenen om gezonde kruiden en specerijen aan je repertoire toe te voegen.
Bloedsuiker in balans
Zoals gezegd is koken met kruiden en specerijen een heerlijke (en functionele) manier om voedsel smaakvoller en bevredigender te maken. Over voldoening gesproken, een van de manieren om je bloedsuiker in balans te houden is door verzadigend voedsel te eten. Denk aan avocado’s, eieren, en vezelrijke koolhydraten. Voor een extra oppepper kun je specerijen en kruiden zoals kaneel en kurkuma erin verwerken. Studies tonen aan dat deze helpen bij het in evenwicht houden van de bloedsuiker.
Gewichtsverlies
Van veel kruiden en specerijen is aangetoond dat ze hunkeren naar eten tegengaan en tegelijk de vetverbranding ondersteunen. In wezen kan het eenvoudig diversifiëren van je kruidenkabinet mogelijk helpen bij gewichtsverlies. De reden is dat bepaalde specerijen en kruiden een thermogeen effect geven. Dit verhoogt je stofwisseling. Wanneer deze kruiden samen met dieet en lichaamsbeweging gebruikt worden, is gewichtsbeheersing mogelijk. Dit zijn onze favoriete kruiden en specerijen om de stofwisseling te stimuleren!
Gezondheid van het hart
In plaats van geraffineerd keukenzout, grijp je naar een verscheidenheid van gezonde kruiden en specerijen. Ze kunnen helpen het risico op hartziekten te verminderen. In feite wijzen twee nieuwe studies erop dat kruiden en specerijen een betere cardiovasculaire gezondheid kunnen helpen bevorderen. Bovendien ontdekte een studie dat het toevoegen van kruiden en specerijen de bloeddruk kan helpen verlagen. Specerijen als zwarte peper, knoflookpoeder, kerriepoeder, komijn, dille, basilicum, gember, koriander, en ui zijn krachtig en effectief.
Ondersteuning van het immuunsysteem
Van veel kruiden en specerijen is bekend dat ze schadelijke ontstekingen in het lichaam verminderen. En ontsteking blijkt de voorloper te zijn van veel chronische ziekten-waaronder hartziekten en Alzheimer. In plaats van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen te consumeren, kies je voor ontstekingsremmende specerijen en kruiden. Kurkuma is een bijzonder krachtige ontstekingsremmende specerij, samen met gemalen gember. Bovendien zijn kruiden en specerijen rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn essentieel voor de algehele gezondheid. Gezonde kruiden en specerijen met de meeste antioxidanten zijn oregano, salie, pepermunt, citroenmelisse, kruidnagel, en kaneel.
Heerlijke kruiden en specerijen combinaties
Overweeg naast een scheutje zout en peper ook deze beproefde combinaties. Ze kunnen intimiderend aanvoelen, maar ze zijn totaal benaderbaar (zelfs voor de beginnende kok!).
Voor warmte en zoetheid: kaneel en nootmuskaat.
Verruil suiker in je havermout voor dit mengsel. Begin met gelijke delen kaneel en nootmuskaat. Pas aan naar eigen smaak. Met kaneel geroosterde zoete aardappelen zijn ook heerlijk.
Voor een heerlijk Aziatisch-geïnspireerd mengsel: gember, knoflook, en rode pepervlokken.
Sla bij het maken van een roerbakschotel de natriumrijke sojasaus over en kies voor gelijke delen gember, knoflook, en rode pepervlokken. Met een scheutje kokosamino kom je ook een heel eind!
Voor een hartig Indiaas gerecht: kerrie, komijn, en mosterdzaad.
Maak je een curry? Geef je gerecht een Indiase flair met deze verwarmende specerijen. Als je onze Indiase boterbloemkool nog niet geprobeerd hebt, is dit je zachte duwtje in de rug.
Voor een klassieke Italiaanse smaak: basilicum, oregano, en peterselie.
Voor een klassieke Italiaanse smaak kies je gemalen basilicum en oregano. Gebruik gelijke delen voor een marinara saus.
Voor een Tex-Mex gerecht met een kick: chilipoeder, komijn, en paprikapoeder.
Taco-kruiden zijn zo gemakkelijk te maken! Kies voor zelfgemaakte Tex-Mex smaak met chilipoeder, komijn, en paprikapoeder.